Monday, January 30, 2012

"Κάθε πρωί ρωτώ τι το δικό μου θα πεθάνει σήμερα/ και όσο προχωρεί η ώρα αυξάνουν οι ανησυχίες μου/..." Ν. Κάλας

31/01/2012    Local     …αυτοανάλωση… χωρίς κοινωνικό αξιακό νόημα…
  • «ως αν ο φρόνιμος ορίσειεν» (1107a 1-2), κανείς δεν γίνεται αγαθός «εκ του μη πράττειν» (1105b 11) τονίζει ο Αριστοτέλης ειρωνευόμενος την παθητικότητα. Στην αριστοτελική ηθική δεν υπάρχουν κανόνες αλλά παραδείγματα, όμως ακόμη και ο «αριστοτελικός μεγαλόψυχος» θεωρεί ότι ο πολιτικός βίος εκφράζει την ματαιότητα με εκδήλωση αναγκών επιβεβαίωσης και τιμές εξωτερικές και επιφανειακές.
  • Είναι δυνατό να θελήσει ο λαός να φθάσει στο μηδέν αν δεν υπάρχει κάτι πιο ελκυστικό προς μια ανέλιξη;
  • ...κατά καιρούς η αυτοανάλωση ενός λαού, που παίρνει εύκολα φωτιά είναι μονόδρομος. Όσοι ενσαρκώνουν την άνευ όρων προσήλωση σε μια αμετάβλητη τάξη πραγμάτων διακηρύσσοντας τις δικές τους παραδοσιακές αξίες, έναντι της ετερότητας που τους αναγκάζει να δουν τον εαυτό τους με διαφορετικά μάτια, όλοι αυτοί με ταυτότητα ανώτερου πολίτη κατρακυλούν στην αλλοτρίωση και την φρίκη.
  • Ο Αριστοτέλης βασίζεται στον ορθό λόγο (σωκρατική κληρονομιά της έλλογης κρίσης), για την αναζήτηση της ακριβούς σκέψης απ’ την ανυπόθετον αρχή, εννοώντας την πνευματική δραστηριότητα του νου ως προς τις κατευθύνσεις του πράττειν και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ηθικής, προσδίνοντας την ικανότητα να βλέπουμε σωστά τα πράγματα «…δια το έχειν εκ της εμπειρίας όμμα ορώσιν ορθώς…» (1143 b 13), ως κάτι έμφυτο που καλλιεργείται με την αγωγή. Προϋποθέτει δε την ανατροφή του πολίτη με καλές συνήθειες όταν πρόκειται ν’ ασχοληθεί με θέματα πολιτικού βίου, γιατί η αρχή είναι το ότι (πράξη). Σ’ ένα περιβάλλον όμως καθολικής διαφθοράς και ανοχής ο πολύς κόσμος, θεωρεί αγαθό και ευδαιμονία την ηδονή, ως ζωή της απόλαυσης, χωρίς κανείς να δέχεται τα ελατήρια των ελατήρια των πράξεών του.
  • Είναι καιρός να πέσουν τα προσωπεία… πριν τα ρίξει η δίκη του χρόνου (Σόλων)… η ατομική έκθεση εντός της κοινωνίας συνθέτει τις αρχές της πρόσληψης και της δομής της πράξης, φανερώνοντας την προοπτική της συνείδησης του πολίτη και της πόλης και συντελεί στο μέτρο και στην επίγνωση του πλεονάσματος και της έλλειψης κάθε ανθρώπινης δεξιότητας. Έτσι θεμελιώνεται η άποψη για το ωραίο, το δίκαιο, το αγαθό και τ’ αντίθετά τους, ενώ η απαίτηση της καλής προδιάθεσης αναπτύσσει την τέλεια μορφή. Δίκαιο είναι η άγραφη συνήθεια των περισσοτέρων ανθρώπων που διαχωρίζει τα σωστά απ’ τα στραβά, ενώ νόμος είναι η κοινή σύμβαση της πόλης που εγγράφως λέει πώς να ενεργούν οι άνθρωποι σε κάθε περίπτωση. Η ηθική αρετή λειτουργεί ως παράδειγμα εντός της κοινότητας, όπου οι πράξεις της δηλώνουν ενέργειες με ηθικό περιεχόμενο και εννοιολογικά θεμελιώνουν την σφαίρα της ηθικής ως εμπειρία της πολιτικής κοινότητας, προσδίδοντας ένα αξιακό νόημα εντός της.
  • Η κοινωνία που επικαλείται τις αρετές έχει καθήκον ν’ αναζητεί τ' άριστα μέλη της, να τα προβάλλει, να τους δίδει αξιώματα και να τα τιμά ως ενάρετα, αν και στους άριστους πολίτες ταιριάζει κάτι μεγαλύτερο απ’ τον έπαινο, η μακαριότητα. Στην πολιτική ζωή είναι αποτελεσματικό οι κατ’ εξοχήν φρόνιμοι και δίκαιοι να ηγούνται του πλήθους. Η πόλη ως περιβάλλον ικανής και αναγκαίας συνθήκης προσφέρει την πολιτική τέχνη ως πεμπτουσία όλων των ανθρώπινων  δεξιοτήτων που συμβάλει στην συμβίωση των ανθρώπων με στόχο την πραγμάτωση του αγαθού της κοινωνικής ευδαιμονίας. Θεμελιώδες έργο της είναι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την ευδαιμονία των πολιτών, εντός της κοινωνικής τους ζωής, με κατώφλι της πρωταρχικής δομής επιβίωσης την οικογένεια.
Global     … ιεράρχηση αξιών…
  • Η χρηματιστηριακή αγορά παραμένει bear market. Με σχετικά υψηλό P/E-αποτιμήσεις και χαμηλό πληθωρισμό. Η περίοδο αυτή θα προσφέρει δυνατές συγκινήσεις για να έχουν όλοι δικαιολογίες για τις  ζημιές που θα έχουν μεσοπρόθεσμα, χάρη στις μεγάλες διακυμάνσεις και στην υψηλή αστάθεια των αγορών, όπως άλλωστε είναι στην φύση τους.
  • Η ανακοίνωση της FED ομολογεί την αποτυχία της, μια και η τραπεζική ρευστότητα δεν οδεύει προς την πραγματική οικονομία, και τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για τα επόμενα δύο έτη… ενώ η αναμενόμενη ύφεση στην Ευρώπη θα μειώσει τα κέρδη τα επόμενα χρόνια διαψεύδοντας τις τρέχουσες προσδοκίες και ασκώντας καθοδικές πιέσεις στις αγορές. Η μέση απόδοση στα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου τα τελευταία 50 χρόνια είναι περίπου 7% ενώ τώρα είναι 3,5% και δεν αγοράζει κανείς… Ο αποπληθωρισμός που βιώνεται θα απομοχλεύσει το τραπεζικό χρέος αλλά θα έχει οδυνηρές συνέπειες στην δίκη του χρόνου…. και θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση της ανεργίας (η μείωσή της απαιτεί αύξηση του ΑΕΠ>3,5%, και δεν προβλέπεται)… έτσι οι απλοί πολίτες ως άνεργοι θα πληρώσουν για μία ακόμη φορά την απληστία των τραπεζών και τα bonus των στελεχών της, όπως το 1,5 εκ. στερλίνες του προέδρου της κρατικής πλέον κατά 80% RBS…
  • Το ερώτημα που είναι ο πληθωρισμός από τέτοια μαζική εκτύπωση χρήματος παγκοσμίως παραμένει… Ακόμη και η Ευρώπη βρήκε τρόπο να σβήσει τα κακά δάνεια με τις μακροπρόθεσμες πιστώσεις της ΕΚΤ… Ίσως η Γερμανία στηρίζει μια βραχυπρόθεσμη λύση στο να κρατήσει το ευρώ άθικτο… αλλά τι θα γίνει με την επερχόμενη ύφεση και τις κεφαλαιακές ανάγκες της Πορτογαλίας ή της Ιταλίας που σε λίγο θα πάψει η δυνατότητα αποπληρωμής με χρέος πάνω από 130% του ΑΕΠ της…
  • Το χθεσινό δελτίο καιρού προέβλεψε «μέση ετήσια θερμοκρασία για το 2012 32οC» αλλά με 9 μποφώρ και 0 οC, σήμερα κάποιοι θα παγώσουν και είναι αδιάφορη η μέση θερμοκρασία μέσα στον Ιανουάριο. Αντίστοιχη γλώσσα χρησιμοποιούν και οι χρηματιστηριακοί αναλυτές ως μέθοδο ανοιξιάτικης ανόδου και καλοκαιρινών βουτιών στις ζημιές. Σίγουρα η καθολική αύξηση της άνοιξης δεν έχει ακόμη φτάσει, αλλά θα γίνει και αυτό και τότε δεν θα ακούει κανείς... έτσι στήνεται το καλό πάρτυ και οι ανοδικές φιγούρες με ή χωρίς σύντροφο…
  • Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα οι ταύροι οδηγούν στο μαντρί και τα πρόβατα αργά ή γρήγορα θ’ ακολουθήσουν… αλλά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους τα περιθώρια στενεύουν, προμηνύοντας μια αρκετά σημαντική πτώση κατά το τέλος του 2012 με αρχές του 2013.

Ν. Κάλας
Κάθε πρωί ρωτώ τι το δικό μου θα πεθάνει σήμερα
και όσο προχωρεί η ώρα αυξάνουν οι ανησυχίες μου.
Αν τα περασμένα χρόνια αντιμετωπίζοντο με την τωρινή μου γνώση
Αν το πέρσι αρχίναγε αύριο
Δε θα φοβόμουν τόσο μην μετατραπούν οι ευχές μου σε ανάμνηση.

31/1/2012        Στρατηγική για την Τρίτη
  • Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στις 750 μονάδες κατοχυρώνει τα μεγάλα κέρδη…
ΤΑΚΤΙΚΗ:
CASH    
Μετοχές
  • παρατηρούμε ΦΡΙΓΟ, ΜΥΤΙΛ, ΜΕΤΚΑ, ΕΕΕΚ, ΕΛΛΑΚΤ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΧΑΕ, ΕΥΑΠΣ, ΟΠΑΠ, ΒΙΟΧΚ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦ.

No comments:

Post a Comment

i-ACT side of life !!! /// i-ACT side of creation !!!