Monday, May 16, 2011

Τι σημαίνει εκσυγχρονισμός και αλλαγή νοοτροπίας όταν η Πειθαρχία ως αξία αναγνωρίζεται από το 2% των Ελλήνων?

17/5/2011 Local
απόσπασμα από το οικονομικό παρασκήνιο της ημερησίας 16/5/2011
«..Λίστα ΔΝΤ
Λίστα με ρουσφέτια που συνεχίζουν να κάνουν Έλληνες υπουργοί έχει καταρτίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την κρατά στα συρτάρια, αλλά δεν αποκλείει να την «απελευθερώσει», εάν χρειαστεί, λένε υψηλόβαθμα στελέχη του, για να καταδείξει ότι ακόμη και υπουργοί δεν κατάλαβαν τίποτε και συνεχίζουν το ίδιο έργο που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας…»
Τι σημαίνει εκσυγχρονισμός και αλλαγή νοοτροπίας όταν η Πειθαρχία ως αξία αναγνωρίζεται από το 2% των Ελλήνων?
…και πριν αλέκτωρ λαλήσει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΕΠ α΄ τριμ. 2011. Στις εκτιμήσεις αυτές αναφέρεται ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε σταθερές τιμές 2000, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, κατά το 1ο τρίμηνο του 2011 παρουσίασε μείωση κατά 4,8% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010 και αύξηση κατά 0,8% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2010.
Σε σταθερές τιμές 2000 στα μη διορθωμένα/διορθωμένα στοιχεία έχουμε -4,8%/+0,1%
από 41,9/41,6 δις το δ’ τρίμηνο πήγε 37,9/41,9 δις στο α’ τριμ.
Ο υπολογισμός των τριμηνιαίων συναλλαγών της Γενικής Κυβέρνησης για τα έτη 2009-2011 γίνονται με δεδομένα ως επί το πλείστον από άμεσες πηγές, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα θαύμα!!!
Το ΑΕΠ ανέβηκε αλλά το βιοτικό επίπεδο έπεσε…
Οι πιστώσεις που παίρναμε ήταν μόνο ένας τρόπος να μετατοπισθεί η ζήτηση από το μέλλον στο παρόν (τότε), που σημαίνει ότι νιώθαμε πλουσιότεροι (τότε), αλλά ταυτόχρονα φτωχότεροι στο μέλλον (τώρα) και αυτό είναι ότι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα
…πληρώστε φόρους τώρα και ζήστε αργότερα…
Το άλλο θαύμα συντελείται στους συντελεστές του ετήσιου (3/10-3/11) κόστους αγροτικής παραγωγής: Καύσιμα κίνησης +24%
Αραβόσιτος για ζωοτροφή +33,7%
Σανός για ζωοτροφή +13,5%
Κριθάρι για ζωοτροφή +27,9%
Πίτουρο για ζωοτροφή +25,9%
…βλέπουμε να αυξάνει ο ανταγωνισμός εντός του ζωικού βασιλείου…

Global Barcelona as a model: 22@
Η βασική αρχή για ανάπτυξη, ήταν η συναίνεση
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν μια αφορμή και μόνο, δεν ήταν αυτοσκοπός.
Στην αρχή δεν υπήρχε εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα στους πολιτικούς.
Οι πρώτες κυβερνήσεις που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν τα έργα ήταν στην αρχή σοσιαλιστών με κομουνιστές και αργότερα σοσιαλιστών με πράσινους…
Υπήρχε μια πλήρη σύμπνοια του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα (αφού χρειαζόταν τα χρήματα), σε τέτοιο βαθμό που η κριτική αναρωτιόταν who is who?
Οι δύο τομείς προχώρησαν την συνεργασία τους σε κοινές εταιρείες με υποστήριξη των κοινοτικών πλαισίων στήριξης (όπως εδώ).
Οι Ολυμπιακοί ως αφορμή για έργα υποδομών ακολουθούσε το moto : always as smaller
Όλα τα έργα δημιουργήθηκαν με γνώμονα την ανάπτυξή τους μετά τους αγώνες, κάτι το οποίο συνόδευε το κάθε έργο απ’ το ξεκίνημα της σύλληψης της δημιουργίας του!!!
Η ανάπλαση και υποδομή έγινε με σεβασμό σε κάθε τμήμα της κοινωνίας, σε καταληψίες, σε εργατικές ενώσεις, σε καλλιτέχνες, σε νέους επιστήμονες…
Μετά τους Ολυμπιακούς
• 1.520 νέες εταιρείες, 69% σε media, medical, energy, design.
• 44.600 νέες θέσεις εργασίας (50% με πανεπιστημιακό τίτλο)
• αύξηση του γηγενούς πληθυσμού κατά 20%
• 1.6 εκ άνθρωποι 7 εκ. τουρίστες
• Οι καιροί, πόλεις, άνθρωποι αλλάζουν, εμείς?
12/5 ΕΑΠ, ψηφίδες από παρουσίαση της καθ. economic & urban planning strategies Antonia Casellas

η πνευματική αξία της τροφής
• Τρίτη στις 18:00 στο Θησείο (έξω από τον σταθμό του Μετρό)

17/5/2011 Στρατηγική για την Τρίτη 17/5/2011
Τα νέα χαμηλά ήρθαν για να μείνουν εκτός ραγδαίων οικονομικών εξελίξεων, ενώ ο ΓΔ δεν έχει φθάσει ακόμη σε υπερπουλημένα επίπεδα που βρίσκονται κάτω απ’ την ζώνη των 1250 μονάδων... Εμείς θα αγοράσουμε τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν στις πιέσεις και επιλεκτικούς τίτλους μετά την ανοδική διάσπαση των 1400 μονάδων, ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΕΡΘΕΙ.
ΤΑΚΤΙΚΗ:
1. Μακριά από τράπεζες…
2. Κοιτάμε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕΚ, ΤΙΤΚ, ΔΕΗ.
3. Κερδοσκοπικές θέσεις σε Νatural gas, BDI.
4. Μετοχές με τιμή μικρότερη απ’ το 60% της λογιστικής αξίας της εταιρίας, P/E < 7 και μερισματική απόδοση > 6%.

Sunday, May 15, 2011

Η βροχή σταμάτησε. Τα δέντρα στάζουν μοναξιά... Τάσος Λειβαδίτης (...μετωνυμική αναφορά για τις μετοχές του ΧΑΑ)















 















ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.
(1ο γράφημα)
Στο σχόλιο της προηγούμενης εβδομάδας αναφέραμε ότι περιμέναμε μια ανοδική αντίδραση από την περιοχή των 1350 μονάδων, η οποία θα έβρισκε αντίσταση στις 1400 μονάδες. Η συνεδρίαση της Δευτέρας έκλεισε στις 1350 μονάδες με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1337 μονάδες. Η διήμερη αντίδραση που ακολούθησε βρήκε αντίσταση στις 1400 μονάδες , όπως και περιμέναμε, με τον γενικό δείκτη να συνεχίζει να κινείται κάτω από τον εκμο9 ημερών καθώς και της πτωτικής γραμμής τάσης του τελευταίου μήνα. Η τρέχουσα εβδομάδα θα μας δώσει έξοδο από κάποιο σημαντικό τεχνικό σημείο. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις θα έχουμε δοκιμασία της γραμμής τάσης που ενώνει τα χαμηλά Ιουνίου-Ιανουαρίου-Μαίου στις 1330 μονάδες. Καθοδική διάσπαση αυτής της στήριξης θα χρειαστεί φίλτρο τιμών και χρόνου για να επιβεβαιωθεί. Σημαντικό τεχνικό σημείο βρίσκουμε στις 1290 μονάδες.
Ανοδική αντίδραση μπορούμε να ελπίζουμε μόνο με διάσπαση του εκμο9 ημερών και της πτωτικής γραμμής τάσης του τελευταίου μήνα, που για την τρέχουσα εβδομάδα θα βρίσκεται στις 1360 μονάδες, και άμεση προσέγγιση και διάσπαση της αντίστασης των 1400 μονάδων που έχει ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο με την παρουσία εκεί του εκμο20 ημερών.
Γενικά το ελατήριο έχει συμπιεστεί πολύ. Ίσως χρειάζεται λίγο ακόμη για να βγάλει η αγορά μια σημαντική ανοδική αντίδραση που θα εκπλήξει όσους σορτάρουν ή πουλάνε πανικόβλητοι. Σε κάθε περίπτωση η λήψη αγοραστικών θέσεων ακολουθείται από τοποθέτηση stop loss γιατί είναι κρίμα να μην υπάρχουν κεφάλαια όταν θα γυρίσει οριστικά η αγορά σε ανοδική τροχιά.   

FTSE 20
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης λόγω της τραπεζοκεντρικής του κατάστασης έχει ελαφρώς χειρότερη εικόνα. Κινήθηκε στα ίδια πλαίσια με τον γενικό δείκτη έχοντας τον εκμο9 ημερών ως αντίσταση μαζί με την καθοδική γραμμή τάσης του τελευταίου μήνα. Κράτησε οριακά την γραμμή τάσης των χαμηλών Ιουνίου-Ιανουαρίου-Μαΐου η οποία θα δοκιμαστεί άμεσα την Δευτέρα. Οι πιθανότητες είναι υπέρ μιας καθοδικής διάσπασης και προσέγγισης των 545 μονάδων που ήταν τα υψηλά του 1996. Αυτό θα μπορέσει να αποτραπεί, τουλάχιστον βραχυχρόνια, μόνο αν καταφέρει ο δείκτης να ξεπεράσει το υψηλό της προηγούμενης εβδομάδας στις 634 μονάδες όπου θα κινείται και ο εκμο20 ημερών. Η επόμενη σημαντική αντίσταση θα είναι στις 655 μονάδες. Η εικόνα του macd είναι ενδιαφέρουσα καθώς αν υπάρξει ανοδική προσπάθεια από αυτά τα επίπεδα τιμών, θα δώσει σημαντικό σήμα εισόδου.


S&P 500 
(2ο γράφημα)
Μετά την πρώτη στήριξη του δείκτη στις 1330 μονάδες, περιμέναμε να πραγματοποιηθεί μια μικρή ανοδική αντίδραση και στην συνέχεια να είχαμε προσέγγιση της ανοδικής γραμμής τάσης από τα χαμηλά του Μαρτίου. Η ανοδική αντίδραση πραγματοποιήθηκε με όριο τις 1360 μονάδες και είμαστε στην καθοδική πορεία προς την περιοχή στήριξης των 1330 μονάδων. Σε αυτό το σημείο έχουμε το χαμηλό του μήνα, την ανοδική γραμμή τάσης και τον εκμο50 ημερών. Το σημείο στήριξης είναι πολύ σημαντικό. Αν η αγορά αποφασίσει να κινηθεί πτωτικά και διασπάσει αυτή την ισχυρή βραχυχρόνια στήριξη, τότε θα οδηγηθούμε προς την περιοχή των 1295 μονάδων. Στην αντίθετη περίπτωση εφόσον κρατήσει η στήριξη, θα δοκιμαστεί η αντίσταση των 1340-1350 μονάδων. Το σήμα πώλησης από τον
macd επιβεβαιώθηκε. Άλλο ένα σήμα για βαθύτερη διόρθωση θα είναι και η τομή των εκμο9,20 ημερών, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα.   


ΕΥΡΩ / ΔΟΛΛΑΡΙΟ
(3ο γράφημα)
Το ευρώ συνεχίζει την βαθύτερη διόρθωση. Η περιοχή του 1,43 δείχνει να χάνει την μάχη της στήριξης. Το υψηλό Νοεμβρίου και ο εκμο50 ημερών έχουν διασπαστεί. Οι επόμενες δύο συνεδριάσεις είναι σημαντικές. Αν συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις θέσεων στο ευρώ, θα επιβεβαιωθεί η διάσπαση και θα οδηγηθούμε προς το 1,38 όπου βρίσκεται ο εκμο200 ημερών.  Η τομή μεταξύ των εκμο9,20 ημερών επιβεβαιώνει πως μπαίνουμε σε περίοδο βαθύτερης διόρθωσης.