Monday, May 23, 2011

κάναμε όνειρα... είχαμε σχέδια... αλλά φταίει ο νόμος των ακούσιων συνεπειών της αδράνειας...


24/5/2011        Local
            Η γενιά του Πολυτεχνείου άδειασε τους κουμπαράδες των Ταμείων, διέφθειρε το κοινωνικό σώμα, μόλυνε το περιβάλλον, έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια όλες τις επόμενες γενιές, ενώ ως γνήσια αμόρφωτα τέκνα έκαναν την παιδεία μας κενό γράμμα…
            και τώρα τι? έχουμε εμείς το θάρρος να γίνουμε απείθαρχοι και ατίθασοι νέοι ή μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα;     …όλες αυτές οι γενιές της ζείδωρης ελπίδας που έχουν οικειοποιηθεί έναν αδιαμαρτύρητο τρόπο συμπεριφοράς και δέχονται στωικά να τους πίνει το αίμα η γενιά των γονιών τους και των παππούδων τους είναι ένα αλλοπρόσαλλο μοτίβο με στιλ?
«…όλο κώλους και βυζιά και γάλα στάλα…?»
            Πολλοί στα πρόθυρα της ευγενούς φιλοδοξίας εκτιμούμε ότι αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία (ΣΠ) θέλει κάτι που να μην υποτιμά την νοημοσύνη μας. Υπονοούμε ότι εντός της ΣΠ ανήκουν οι νεότερες apolitic γενιές και θεωρούμε κρίμα να μην συμμετέχει η ΣΠ στα κοινά.
            Αυτή όμως η ΣΠ γνωρίζει πολύ καλά πόσο σάπιο είναι το σύστημα mediapolitics.
            Το ερώτημα παραμένει, δεν αντιδρά από επιλογή ή από κατάληξη. Αν πρόκειται για επιλογή ας σεβαστούμε το δικαίωμά της, αν πρόκειται για κατάληξη ας το δικαιολογήσουμε.
            Η ΣΠ έχει σταδιακά μετατραπεί σε μια καταθλιπτική μάζα ως αυτοενοχική και υποτελής, ενώ λόγω της αναστολής δράσης (ACT) δεν εξεγείρεται ενάντια στο οικονομικό σύστημα.
            Η απαξίωση των θεσμών ωθεί τους περισσότερους στον καναπέ, ως στρατηγική διαρκούς αναβολής, με μοιραία αποτελέσματα τα νέα επώδυνα μέτρα.
            Το σίγουρο είναι ότι η κυρίαρχη mediapolitics ελίτ έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο κενό μεταξύ των γνώσεων του κοινού και εκείνων που αυτοί χρησιμοποιούν και ελέγχουν τις μάζες σωματικά και ψυχολογικά. «Εγώ? Εσύ!... Εσύ? Εγώ!...» αποσπάσματα από το Alarm του Τερζόπουλου για την κενότητα της εξουσίας και πως αυτή καταφέρνει να γνωρίζει καλύτερα τον «άνθρωπο» απ’ ότι ο ίδιος τον εαυτό του.
                        Global
            Η μεγάλη διόρθωση συνεχίζει να κάνει τη δουλειά της. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, η στέγαση και οι μεταφορές δείχνουν ότι η οικονομία είναι αδύναμη… και προετοιμάζεται ένα υγρό καλοκαίρι αφού ακόμη και τώρα το μεγάλο sell-off δεν έχει καν αρχίσει. Η επιβράδυνση που παρατηρείται δεν είναι αμερικάνικο προνόμιο, όλος ο κόσμος επιβραδύνεται.
            Η Ελλάδα αυτή την στιγμή σέρνει τον χορό και οι αναδυόμενες αγορές σφίγγουν τα ζωνάρια του πληθωρισμού. Ως ποσοστό στο ΑΕΠ η κατοικία από 4,5% έχει πλέον βυθιστεί στο 2%, ενώ οι τιμές των σπιτιών είναι μειωμένες κατά 33% και συνεχίζουν να μειώνονται σε ποσοστό περίπου 1% ανά μήνα. Η συνολική αξία των κατοικιών στις ΗΠΑ είναι περίπου 20 τρις $ και η απώλεια 1% ισούται με 200 δις $, δηλαδή 9 δις $ κάθε εργάσιμη ημέρα/ 100 εκ. μισθωτούς = απώλειες 90 $ ανά ημέρα ανά μισθωτό. Οι απώλειες αυτές είναι το μέσο εισόδημα ενός Αμερικανού ιδιοκτήτη, που δουλεύει ΤΣΑΜΠΑ. Ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος ανά εργάσιμη ημέρα άτομο αυξάνεται σε 115 $ χωρίς το κοινωνικό κράτος. Αυτό το βιολί πόσο μπορεί να κρατήσει? όταν οι πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης έχουν χάσει το 32% της αγοραστικής τους δύναμης στην τελευταία δεκαετία.
            Το καλοκαίρι θα αρχίσουν οι φωνές να συνεχισθούν οι παρεμβάσεις της Fed και αυτό  σημαίνει περισσότερα χρήματα και πιστώσεις στο σύστημα… άρα και υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού.           Η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι Κινέζοι έχουν γίνει μεγαλύτερους αγοραστές χρυσού στον κόσμο. Οι κεντρικές τράπεζες, γενικά, έχουν γίνει και πάλι αγοραστές. Το έξυπνο χρήμα  αγοράζει χρυσό γιατί χρειάζεται πραγματικά αποθέματα και όχι ψεύτικα χαρτονομίσματα.

Location: στο παλιό σχολείο Βρυσακίου 13& Κλάδου (Μετρό Μοναστηράκι)

24/5/2011        Στρατηγική για την Τρίτη 24/5/2011
Αυτό που βιώσαμε σήμερα μοιάζει με πυρείο νίκη των πωλητών… Εδώ στα νέα χαμηλά κάποιοι αγοραστές έκαναν την εμφάνισή τους και η σκηνοθεσία της κίνησης του χορού προϊδεάζει για δημιουργία τελικού πυθμένα… Πολλές μετοχές που παρακολουθούμε έκαναν νέα χαμηλά όπως ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΕΕΚ.
Ο βωβός με άψογη κίνηση +180% και παράλληλα με την ανακοίνωση για έκδοση ομολογιακού δανείου που θα μετατραπεί σε μετοχές μπόρεσε να ξεφορτώσει καραβιές μετοχών με πολλά κέρδη… Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι περισσότεροι είναι ότι οι σκελετοί που διαπραγματεύονται στο ταμπλό δεν είναι πλέον εταιρείες αλλά υποθηκευμένοι τίτλοι που αργά ή γρήγορα θα υποστούν την τύχη της Κλωνατέξ.
Οι βραχυπρόθεσμοι μπορούν να επωφεληθούν απ’ τις ευκαιρίες-εταιρείες προς αποκρατικοποίηση ως προοπτική γρήγορης ανοδικής αντίδρασης, αλλά οι μεσοπρόθεσμοι θα πρέπει να περιμένουν τις 1400 μονάδες.  
ΤΑΚΤΙΚΗ:
1.       Μακριά από τράπεζες…
2.       Κοιτάμε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕΚ, ΤΙΤΚ, ΔΕΗ και ΤΤ ως εξαίρεση.  
3.       Μετοχές με τιμή μικρότερη απ’ το 60% της λογιστικής αξίας της εταιρίας, P/E < 7 και μερισματική απόδοση > 6%.


Sunday, May 22, 2011

Η χρεωκοπία των αριθμών "...ο δάσκαλος έκανε πάντα λάθος στο μέτρημα/ κι έβρισκε ένα παιδί περισσότερο." Τάσος Λειβαδίτης

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.
Στο σχόλιο της προηγούμενης εβδομάδας αναφερθήκαμε στην μεγάλη πιθανότητα διάσπασης του γενικού δείκτη του σημαντικού σημείου μακροχρόνιας στήριξης που ενώνει τα χαμηλά Ιουνίου-Ιανουαρίου-Μαίου στις 1330 μονάδες. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1297 μονάδες αφού προηγουμένως δεν κατάφερε να διασπάσει για μια ακόμη φορά τον εκμο9 ημερών και την καθοδική γραμμή τάσης. Θα χρειαστούμε τα φίλτρα που τοποθετήσαμε στις 1330 μονάδες. Ήδη το φίλτρο χρόνου των τριών ημερών έχει χαθεί. Αναίρεση θα έχουμε μόνο με άμεση επιστροφή πάνω από τις 1330 μονάδες κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας. Το φίλτρο τιμών του 3% βρίσκεται στις 1290 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση της Δευτέρας θα πρέπει να μας δώσει μια αντιστροφή τουλάχιστον βραχυχρόνια. Επίπεδα αντίστασης σε κάθε ανοδική προσπάθεια παραμένουν ο εκμο9 ημερών και η καθοδική γραμμή τάσης, καθώς πλέον και η περιοχή των 1330 μονάδων. Ο Macd για μια ακόμη εβδομάδα αρνήθηκε να δώσει σήμα εισόδου και προστάτεψε όσους τον ακολουθούν. Ο Rsi πλησιάζει στην υπέρ πουλημένη ζώνη. Προσπαθώντας να προβλέψουμε την κίνηση ίσως θα πρέπει το αγοραστικό σήμα να δοθεί με σήμα εισόδου του Macd σε συνδυασμό με θετική απόκλιση στον Rsi. Αυτό σημαίνει πως ίσως δούμε ανοδική αντίδραση μέχρι τις 1330 μονάδες και στην συνέχεια, τιμές κάτω από τις 1290 μονάδες , ως τελευταία κίνηση των πωλητών, η οποία θα ακολουθηθεί από ανοδική αντίδραση μεγαλύτερης διάρκειας.

S&P 500
Οι 1330 μονάδες σε συνδυασμό με τον εκμο50 ημερών κατάφεραν να κρατήσουν τον δείκτη σε πλάγια διορθωτική κίνηση. Η κατάσταση είναι οριακή καθώς η τρέχουσα εβδομάδα θα δώσει έξοδο από τον σχηματισμό. Είτε θα διασπαστεί η καθοδική γραμμή από το υψηλό του Μαΐου και θα έχουμε νέα ανοδική προσπάθεια δοκιμασίας των 1370 μονάδων, ή η στήριξη των 1330 μονάδων δεν Θα κρατήσει και θα δούμε τον δείκτη να υποχωρεί προς τις 1310 μονάδες.

ΕΥΡΩ / ΔΟΛΛΑΡΙΟ
Το ευρώ προσπάθησε να βγάλει μια ανοδική αντίδραση και το κατάφερε μέχρι την περιοχή του 1,43. Οι εκμο9,20,50 ημερών σταμάτησαν την ανοδική προσπάθεια. Αν η τρέχουσα εβδομάδα ξεκινήσει πτωτικά θα έχουμε επιτάχυνση της πορείας προς το 1,38. Το 1,43 έχει ισχυροποιηθεί επιπλέον ως αντίσταση μετά και την δοκιμασία του.

Γιώργος Σταματόπουλος
**********************************************************************************

και μια δεύτερη προσέγγιση απ' την Πήγασος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ
Εθισμός στην απαξίωση
Με απώλειες 4,34% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την
Παρασκευή στις 1.297,36 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές μειώθηκαν
κατά 9,84% και διαμορφώθηκαν στα 81 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 1,87 εκ. ευρώ
αυξάνοντας τις συνολικές εκροές στα 6,8 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Εθισμένη στην απαξίωση και στην αποστροφή από το επενδυτικό ρίσκο τοποθετήσεων
εμφανίζεται για μια ακόμα εβδομάδα η Ελληνική αγορά καθώς η αρνητική αυτονόμηση του
Γενικού Δείκτη από τις ξένες αγορές δημιουργεί αλλεπάλληλα ρεκόρ καταγραφής νέων
χαμηλών και συρρίκνωσης των συναλλακτικών όγκων. Οι συνεδριάσεις της εβδομάδας που
πέρασαν λειτούργησαν περισσότερο ως παγίδες ρευστότητας για τους λίγους τολμηρούς που
αναζήτησαν αποδόσεις στα χαμηλά των 1.300 μονάδων και οι οποίοι σε καθημερινή σχεδόν
βάση βρέθηκαν εκτεθειμένοι στο τέλος κάθε συνεδρίασης. Η αγορά δείχνει αποκομμένη από
οτιδήποτε θετικό είτε αυτό αφορά μείωση του κόστους δανεισμού (δημοπρασία εντόκων),
διατήρηση των δεικτοβαρών εταιριών στον MSCI, πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και
κερδοφορίες εταιριών. Προς το παρόν φαίνεται ότι η αγορά δεν ασχολείται με τα θεμελιώδη,
ο σκεπτικισμός της παραμένει εστιασμένος στην διαχείριση του χρέους προκαλώντας έναν
παραλυτικό εθισμό στην απαξίωση και την πώληση ανεξαρτήτως ποιοτικών και ποσοτικών
παραμέτρων. Η διαχειριστική τακτική διαπνέεται από την λογική «χαμηλότερα μέχρις
εξαντλήσεως των αποθεμάτων» όπου οι όποιες αντιδράσεις έχουν περισσότερο χαρακτήρα
μείωσης θέσεων προκαλώντας νέους εγκλωβισμούς και μεγαλύτερες κεφαλαιακές απώλειες
σε όσα χαρτοφυλάκια δεν συγχρονίσουν τον επενδυτικό τους ορίζοντα σε λίγες συνεδριάσεις
ή λίγες ώρες. Ο εθισμός αυτός σε μια αγορά που αποτιμάται 50 δις ευρώ, όσο δηλαδή το 70%
των ιδίων κεφαλαίων των εταιριών ή το 22% του ΑΕΠ έχει δημιουργήσει δυνατές
στρεβλώσεις και ισχυρές αποκλίσεις σε επίπεδο επιμέρους εταιριών δημιουργώντας τις
προϋποθέσεις μιας ανοδικής αντίδρασης η οποία όσο χαμηλότερα βρεθεί ο δείκτης τόσο
μεγαλύτερη ισχύ θα έχει. Οι πωλητές έχουν παίξει τα καλύτερα χαρτιά τους από πλευράς
νέων, η αρνητική φημολογία έχει σχεδόν κορυφωθεί και ο βαθμός αποστροφής της
Ελληνικής αγοράς όπως μεταφράζεται από τους τζίρους παραπέμπει σε άλλους… αιώνες που
απαξιώνουν σε υπερθετικό βαθμό την εσωτερική αξία των εταιριών.
Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου επισημαίνουμε ότι το πρώτο δείγμα γραφής
είναι βελτιωμένο από το περυσινό δ’ τρίμηνο και ενδεχομένως τα μεγέθη κερδοφορίας να
παρουσιάσουν καλύτερη εικόνα από αυτό το οποίο αρχικά ανέμενε η αγορά. Ενδεικτικά
αναφέρουμε τους ισολογισμούς του Πλαισίου, Frigoglass, METKA, Μυτιληναίος, Jumbo,
Κυριακίδης, Eurobank Properties και Λούλης οι οποίοι κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα σε
σχέση με πέρυσι σε ένα σαφώς πιο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Την ερχόμενη
εβδομάδα το ενδιαφέρον των αποτελεσμάτων μετατοπίζεται στις τράπεζες ξεκινώντας από
την Δευτέρα 23/05 με Τράπεζα Κύπρου συνεχίζοντας την Τρίτη (24/5) με Alpha bank,
Eurobank (Τετάρτη, 25/5), Εθνική Τράπεζα και Marfin Popular (Πέμπτη, 26/5) και Τράπεζα
Πειραιώς την Παρασκευή 27 Μαΐου.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης την Πέμπτη κατέγραψε νέο ενδοσυνεδριακό φετινό χαμηλό
υποχωρώντας στις 1.314 μονάδες καταγράφοντας άλλο ένα ρεκόρ χαμηλότερης τιμής
δεκατεσσάρων ετών. Και οι μεσοπρόθεσμοι ταλαντωτές βρίσκονται πλέον σε υποτιμημένες
ζώνες ενώ το κανάλι πάνω στο οποίο κινείται ο μεσοπρόθεσμος RSI βρίσκεται στα όρια της
διάσπασης του. Παρατηρώντας το μακροχρόνιο διάγραμμα της αγοράς επισημαίνουμε ότι δεν
μπορεί να θεωρηθεί στήριξη οποιοδήποτε επίπεδο αναφοράς έρχεται από τα τέλη του 1997.
Μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική περίοδο (η αποτίμηση της αγοράς στα ίδια επίπεδα Γ.
Δείκτη ήταν η μισή από ότι είναι τώρα) με διαφορετικούς παίκτες, άλλο νόμισμα και άλλες
συνθήκες διαπραγμάτευσης. Η αγορά μπορεί να δώσει από οποιοδήποτε σημείο μια ισχυρή
αντίδραση ανάλογη των πιέσεων που έχει υποστεί από τις 1.750 μονάδες. Προς το παρόν
αναμένουμε αυτή η αντίδραση να μας οδηγήσει με βάση τους τζίρους των τελευταίων
εβδομάδων τουλάχιστον έως τις 1.450 μονάδες. Ως εκ τούτου παραμένουμε αγορασμένοι σε
σημαντικό βαθμό καθώς τα περιθώρια μιας δυνητικής ανόδου αυξάνουν σημαντικά την
αμοιβή ρίσκου στα τρέχοντα επίπεδα.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής