Monday, June 06, 2011

"...ο χοντρός νονός μου/ με τις λίρες/ Ούτε μία δεν είναι για σένα, λέει..." "Στο καφενείο με τις λίρες" Μίλτος Σαχτούρης

7/6/2011          Local
 • Ο ΓΑΠ υπαναχωρεί μπροστά στον αταβιστικό τρόμο της λαϊκής εξέγερσης?… ή αμύνεται επιθετικά μπροστά στον γυμνό μητρικό μαστό της τρόικας?… Ο μαστός εσαεί καλλιεργεί μια καθηλωμένη βούληση και αδράνεια απ’ την χρησιμοποίηση ενός κατ’ εξοχήν αντρικού όπλου (ΟΧΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 2,3, κοκ. γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να επιστραφούν ποτέ αυτά τα χρήματα). Στις αιτιάσεις του λαού θα απαντήσει με την θυσία της Ιφιγένειας (Παπακωνσταντίνου), ένα επιχείρημα που βασίζεται στο μητριαρχικό δίκαιο που εκπροσωπεί («…όχι δεν φταίει η μαμά μου…» Τζιμάκος). Το επιχείρημά του είναι ότι με την πράξη του εκπληρώνει το πεπρωμένο της αποφυγής της συμπαντικής χρεωκοπίας. Ο ΓΑΠ ομιλεί ως δαίμων των Ελλήνων και έτσι αντιλαμβάνεται την πράξη του, ενώ συγχρόνως επιχειρεί να καθηλώσει τον λαό και να του επιβάλλει την επικύρωση της αυτοκτονίας του, μα κυρίως την νομιμοποίηση της εξουσίας του.
 • Ο ΓΑΠ δεν είναι απλώς ο καταλύτης της αυτοκτονίας, αποτελεί τον αναγκαίο κρίκο της καταραμένης οικογενειακής κομματικής μοίρας αυτού του τόπου και σίγουρα φέρει το δικό του δράμα, είναι καταδικασμένος να τιμωρηθεί για την όποια επιλογή του. Ως άλλος Οιδίποδας, η λύση που ποθεί τον υπερβαίνει, καθώς είναι μέρος της. Η ενοχή του είναι η αλαζονεία του να πιστεύει ότι μπορεί να δώσει λύση ενώ ακόμη δεν έχει αντιληφθεί το είναι του.
 • Χθες Δευτέρα 11 μμ μίλησα στο Σύνταγμα μαζί με άλλους συμπολίτες μας και συγκλίνοντας με τον ομιλητή κ. Βαρουφάκη στο ότι και να εφαρμόσουμε κάθε τι του μνημονίου ΙΙ δεν βγαίνουν τα νούμερα, εξέφρασα την ευχή μου η σοφία της συνέλευσης να μην παρασύρεται από εύκολα λόγια (Καζάζης με την θέση του να φύγουμε απ’ το €… και δεν θα γίνει υποτίμηση… - το άλλο με τον Τοτό το ξέρει?) και κυρίως να αναλογιστούμε όλοι μας τι είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε ατομικά στη συγκυρία που βιώνουμε.
 • Το κύριο όμως ζητούμενο που έθεσα ήταν η αναζήτηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στο αύριο μέσα από πολιτικές πρωτόγνωρες για το ευρωπαϊκό κατεστημένο.
 • Ένα τέτοιο θέμα είναι η σταδιακή μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων στο 0% μέσα σε μια τετραετία (15%_2012, 10%_2013, 5%_2014, 0%_2015). Αυτό είναι μια γροθιά στο μαλακό υπογάστριο του € και κάτι πονάει τον Γερμανία από εταιρείες που πήγαν δίπλα (Geberit, θυγατρικές της Siemens κλπ). Ένα τέτοιο πετυχημένο παράδειγμα είναι η Κύπρος.
 • Συμπέρασμα λόγω του παραδόξου του Keynes και επειδή ο μεγάλος ασθενής είναι εκτός από το Δημόσιο και οι Ελληνικές Τράπεζες το φυσικό χρήμα σταδιακά θα κρύβεται, μέχρι να έρθει μια ευρωπαϊκή λύση αντιμνημονιακή… ο καιρός πλησιάζει και η Ισπανία θα δώσει την αφορμή.
                        Global
 • Στις 12 Μαΐου το Visegrad Group (ή V4, αποτελείται από τέσσερις χώρες: Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία. - πήρε το όνομά του μετά από δύο συνεδριάσεις 14ου αιώνα σε κάστρο του το Visegrad) δημιούργησαν μια στρατιωτική ζώνη υπό την αρχηγία της Πολωνίας. Οι δύο απ’ τις ισχυρότερες οικονομίες στην Κεντρική Ευρώπη Πολωνία-Τσεχία δεν είναι ενθουσιασμένες με το €, ενώ το πάθος για την Ευρώπη σταδιακά ξεφτίζει.
 • Η σχέση της Γερμανίας με τη Ρωσία γίνεται όλο και πιο ελκυστική, όταν η σχέση με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ γίνεται όλο και πιο προβληματική. Εκτός από τη γερμανική εξάρτηση για ρωσική ενέργεια, η Γερμανία βρίσκει επενδυτικές ευκαιρίες στη Ρωσία. Η δύναμη της Ρωσίας, ο κατακερματισμός του ΝΑΤΟ και η προκλητική αδυναμία της Ευρώπης φέρνουν ένα νέο επίπεδο ανησυχίας καθόσον εξελίσσεται η κρίση χρέους.
 • Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία μοιάζουν με παιδικό παιχνίδι, μπροστά σε αυτό που έρχεται με Βέλγιο, Ισπανία και Ιταλία. Η Ιταλία την περασμένη εβδομάδα μπήκε στο α’ στάσιμο-χορό των υποτιμήσεων από S & P… (2τρις χρωστάει…)
 • Το σαββατοκύριακο είδαμε τη βουτιά των σοσιαλιστών στην Ισπανία, το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα, σημείωσε σημαντική αύξηση των ποσοστών του… και φυσικό είναι ο ΙΒΕΧ να είναι ο πρώτος που έδωσε νέο σήμα πώλησης!!! Το χειρότερο όμως είναι πως η συσχέτισή του με τον DAX θα φέρει τα μαύρα σύννεφα σ’ όλη την Ευρώπη…
 • Η καρδιά του ζητήματος για όλους είναι η αύξηση της ανεργίας, εκεί οι πολιτικοί σηκώνουν τα πόδια ψηλά και το διακύβευμα είναι αν η ευρωζώνη θα πάει προς μια στενότερη νομισματική ένωση ή όχι (μερική διάλυση). Προς το παρόν η Ευρώπη μπροστά σε μια νομισματική κρίση συνεχίζει να ανάβει το φυτίλι μιας αγοράς παραγώγων μεγαλύτερης από 600 τρις $.
 "Στο καφενείο με τις λίρες" Μίλτος Σαχτούρης
Στο καφενείο
Έρχεται ο χοντρός νονός μου
                                    με τις λίρες
Ούτε μία δεν είναι για σένα, λέει
Γιατί δεν έγινες ο βαφτιστικός μου
                                    που περίμενα.
Τότε λέω κι εγώ στο γκαρσόνι, πλάι μου
-  Φέρε μου ένα φλιτζάνι με μελάνι

7/6/2011          Στρατηγική για την Τρίτη 7/6/2011
 • Αν και δεν μας ανησυχεί η σημερινή πτώση, ο ΓΔ θα δώσει σήμα αγοράς μετά τις 1390 μονάδες και πώλησης κάτω απ΄ τις 1280 μονάδες.
 • Οι βραχυπρόθεσμοι αν μπόρεσαν να εκμεταλλευθούν τις δύο ευκαιρίες ανοδικής υπερβολής έχει καλώς, διαφορετικά ας δείξουν μια σύνεση, γιατί οι συνθήκες δυδκολεύουν.  
ΤΑΚΤΙΚΗ:
 1. Μακριά από τράπεζες…
 2. Κοιτάμε ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕΚ, ΔΕΗ και ΤΤ ως εξαίρεση. 
 3. Τα νερά πάνε κόντρα στο κύμα!

Sunday, June 05, 2011

"...η θάλασσα φουσκώνει αργά, τ' άρμενα καμαρώνουν κι η μέρα πάει να γλυκάνει..." ΤΟ ΥΦΟΣ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ Γ. Σεφέρης

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.
 • Η αλλαγή του σκηνικού που παρακολουθούσαμε τους τελευταίους δυόμιση μήνες, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά το νεότερο χαμηλό των 1240 μονάδων, είχαμε την ανοδική διάσπαση του καθοδικού καναλιού και του εκμο9 ημερών. Η εβδομάδα έκλεισε στις 1333 μονάδες, ακριβώς στην περιοχή που ήταν ισχυρή στήριξη και πλέον λογίζεται ως αντίσταση. Επίσης είναι η πρώτη φορά που διασπάται ανοδικά ο εκμο20 ημερών. Βραχυπρόθεσμα και για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις ένα γύρισμα προς τις 1310 μονάδες δεν θα μας φόβιζε, αν και η εικόνα του δείκτη είναι για άμεση διάσπαση και κίνηση προς την περιοχή – στόχο των 1385 μονάδων και τον εκμο50 ημερών. Ο macd έδωσε δυναμικό σήμα εισόδου, όπως και ο rsi τον οποίο θα θέλαμε να τον δούμε άμεσα πάνω από το 50. Ο στοχαστικός βρίσκεται σε σημείο που τις προηγούμενες φορές είχαμε τοπικές κορυφές. Η ανοδική αντίδραση έχει ξεκινήσει. Μένει τώρα να την διαχειριστούν κατάλληλα όσοι συμμετέχουν στο καθημερινό παιχνίδι. 

S&P 500
 • Ο s&p500 έφτιαξε μια παγίδα την προηγούμενη εβδομάδα. Η ανοδική διάσπαση του καθοδικού καναλιού σε συνδυασμό με την εικόνα των εκμο9,20,50 ημερών μας έδωσε την εντύπωση νέας ανοδικής κίνησης. Η επόμενη ημέρα ήταν καταλυτική. Το μεγάλο μαύρο κερί ήταν άμεσο stop στις αγοραστικές θέσεις. Η περιοχή των 1345 μονάδων είναι το απόλυτο σημείο αντίστασης για το επόμενο διάστημα. Επίσης πριν από αυτό, η περιοχή των 1320 μονάδων με τους εκμο20,50 ημερών και το καθοδικό κανάλι, θα είναι σημαντική αντίσταση. Η πρώτη στήριξη είναι πολύ κοντά στις 1295 μονάδες στο χαμηλό του Απριλίου. Αν χρειαστεί η επόμενη, βρίσκεται στον εκμο200 ημερών στις 1263 μονάδες.
 

ΕΥΡΩ / ΔΟΛΛΑΡΙΟ
 • Τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία της Αμερικής και η αποφυγή κατάρρευσης της Ελλάδας, ήταν τα σημαντικότερα νέα που βοήθησαν το ευρώ να επανέλθει πάνω από το 1,4345. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επανέλθουν σε ανοδική τροχιά και οι εκμο9,20,50 ημερών και να υποστηρίζουν την ανοδική του κίνηση. Για την τρέχουσα εβδομάδα βλέπουμε ως περιοχή αντίστασης το 1,4630. Αν το ξεπεράσει μπορεί να κινηθεί προς το επόμενο σημαντικό επίπεδο τιμών στο 1,4750. Τα καθοδικά γυρίσματα μπορούν να υποστηρίζονται στους εκθετικούς μέσους  με έσχατο σημείο την κάτω πλευρά του καναλιού.