Sunday, April 11, 2010

Με 3,75% μέσο επιτόκιο αναμένουμε ισχυρή άνοδο του Χρηματιστηρίου τις επόμενες μέρες...

Η δυνατότητα δανειοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, με συγκεκριμένους όρους, είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη και αναμένουμε ισχυρή άνοδο του Χρηματιστηρίου κατά τις επόμενες μέρες.

Το ΔΝΤ θα μας δανείσει τα 10-15 δις με επιτόκιο από 2,25% για τα πρώτα δις έως 2,85% για τα υπόλοιπα, δηλαδή περίπου 2,5% μέσο όρο. Αν υπολογίσουμε το 5% της ΕΕ τότε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για αυτό το δάνειο θα είναι 3,75% και λογικά δεν θα ξεπερνά - αν συνυπολογίσουμε και το 6,5% των προηγούμενων δανείων - κατά το 2010 το 4,50%, όσο ήταν και το 2009.

Με 3,75% μέσο επιτόκιο θα έχουμε καλύτερους όρους δανεισμού από Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Αυτό αποτελεί την καλύτερη θετική μακροπρόθεσμη εξέλιξη για την ελληνική οικονομία. Ο ασφυκτικόε έλεγχος που θα υποστεί η χώρα, είναι το καλύτερο σημείο της απόφασης.

Αναμένουμε από αύριο υποχώρηση των spreads. Η λογική λέει ότι, από το 4,0% που ήταν την Παρασκευή, θα πρέπει να πέσουν κοντά στο 2,40% διαμορφώνοντας ένα επιτόκιο κοντά στο 5,50%.

Η Κυβέρνηση κερδίζει έτσι την πίστωση χρόνου που ζητούσε... μέχρι ν’ αποφασίσει!!!

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν φοβόμαστε την περίπτωση χρεοκοπίας, για ένα πρόσθετο λόγο,,, γιατί τώρα φοβήθηκαν όλοι οι έχοντες μετρητά,,, επί τις ουσίας ίδρωσαν απ’ το φόβο τους και αγόραζαν
cds με καπέλο και αξία 50.000€ για να καλύψουν το κάθε εκατομύριο μετρητών τους. Άρα αυτό και μόνο σηματοδοτούσε την κορύφωση. Αυτός που τον Σεπτέμβριο του 2008 χλεύαζε τις ιδέες μας για επικείμενη πτώχευση, τώρα πληρώνει τραπεζίτες και λαμόγια... για την ανασφάλειά του.

Καλή ευδαιμονία

Για την αντιγραφή

Αργύρης Ηλίας

Υπάρχει ένα προβάδισμα για ανοδική αντίδρασηΜετά από δύο εβδομάδες βλέπουμε τον γενικό δείκτη να έχει ακολουθήσει έντονη πτωτική κίνηση. Η περιοχή των 2170 μονάδων είναι σημαντική αντίσταση. Η έντονη πτώση έφερε τον δείκτη σε οριακές καταστάσεις κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής. Αν ο δείκτης έμενε κάτω από τις 1975 μονάδες για περισσότερο από τρεις συνεδριάσεις θα είχε επιβεβαιώσει βραχυχρόνια τοπική κορυφή στις 2170 μονάδες και ο στόχος του σχηματισμού θα ήταν κοντά στα προηγούμενα χαμηλά του Φεβρουαρίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον μεγαλύτερο σε διάρκεια σχηματισμό κεφάλι με ώμους που έχει δημιουργήσει ο δείκτης εδώ και ένα χρόνο. Οι στόχοι αυτού του σχηματισμού <<τρομάζουν>>. Όλα αυτά θα διαγραφούν εφόσον ο δείκτης περάσει ανοδικά τις 2170 μονάδες. Μέχρι τότε οι short έχουν το προβάδισμα. Βραχυχρόνια ο δείκτης κλείνοντας το πτωτικό χάσμα της Πέμπτης μπορεί να συνεχίσει την ανοδική του αντίδραση. Πρώτο εμπόδιο θα είναι η αντίσταση των 2030-2050 μονάδων. Ο στοχαστικός με την εικόνα του βοηθάει την πιθανότητα ανοδικής αντίδρασης, όμως ο macd έχει δώσει σήμα εξόδου. Η πλάγια κίνηση του δείκτη δίνει προβάδισμα στο σήμα του στοχαστικού.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αναφορά των μετοχών δεν πρέπει να θεωρείται προτροπή αγοράς ή πώλησης। Απλά γίνεται αναφορά στην εικόνα της μετοχής βάση της τεχνικής ανάλυσης.


Γιώργος Σταματόπουλος