Tuesday, July 05, 2011

"Ω παρέστιε,/ Ο ciderella man,/ Με τ' άσπρα δόντια σου τα ξέξασπρα,/ χαίρε."ECCE HOMO, MAN Αλέξανδρος Φιλιππίδης

5/7/2011          Local
            Όρνιθες του Αριστοφάνη… νομοπώλης: καπέλο δημοκρατίας (1084-1097 & 1102-1106)
 • Ένας νομοπώλης επισκέπτεται τη Νεφελοκοκκυγία, ως εισβολή του πραγματικού κόσμου στον κόσμο των ονείρων, αλλά οι προσφορές του αντανακλούν την μεθοδολογία της εξουσίας. Το όνειρο είναι απολαυστικό μόνο όταν υπάρχει ένας ομφάλιος λώρος  με τον πραγματικό κόσμο. Η υποδόρια δράση του, ως κρυφή σάτιρα, υπονοεί την επιβολή νόμων της Αθήνας. Ο νομοπώλης ρητορεύει ότι τους έφερε τους ίδιους νόμους με τους Αθωνίτες, ένα άσημο μέλος της αθηναϊκής συμμαχίας.
 • Ο Πεισέταιρος κατηγορεί τον νομοπώλη ότι δεν σεβάστηκε στο παρελθόν τους νόμους, ενώ ζητά τώρα να φτιάξει νέους ως τιμητής στην νέα χώρα. Η πικρή παρωδία στη σκηνή αυτή χρησιμοποιεί τη βιαιοπραγία όπου ενώ σαν αδίκημα θίγει την κοινότητα, εντός του θεάτρου παύει να έχει το στίγμα και αναπαριστώντας τους φόβους της κοινωνίας απέναντι στα θεσμικά καπέλα, αποκτά κωμικό μανδύα ενισχύοντας ψυχολογικά τον άνθρωπο. Με καυστική διάθεση, η αποπομπή του νομοπώλη, στιγματίζει έμμεσα την πολιτική αλαζονεία των Αθηναίων. Ο Αριστοφάνης καθρεπτίζει την ρήξη των ηθικών αρχών διαχείρισης της πολιτικής εξουσίας του 5ου αι.
 • Ο υπουργός οικονομικών Βενιζέλος, είναι ο σύγχρονος νομοπώλης, που στηριζόμενος στη δύναμη των λόγων και της εξουσίας, χρησιμοποιεί οικονομική βία εναντίων της ιδιωτικής ζωής… Αυτή η εκτός νόμου πρακτική δίνει το δικαίωμα σε καθένα μας να αντισταθεί στη λαίλαπα της εξουσίας και αργά η γρήγορα εκφυλίζει την εξουσία του…

                      Global                                                 Τώρα roll over... και στη συνέχεια game over… 
 •  Η ανώτατη εξουσία είναι το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα του λαού. Τα δικαιώματα των πολιτών και οι κοινωνικοί σκοποί προσβάλλονται συστηματικά… έχει χαθεί πλέον η εμπιστοσύνη στην πολιτική εξουσία και το ερώτημα είναι: 
 • μπορεί η εξουσία που κάθε πολίτης έδωσε στην κοινωνία να επανέλθει στους πολίτες? όχι, η εξουσία αυτή παραμένει στην κοινότητα και τους διαχειριστές της, συνεπικουρούμενη από τελετουργικά θλίψης και φόβου για το αύριο…
 • Η σύγχρονη πόλη των ονείρων μας λέγεται Ευρώπη. Μία συνεπής πολιτική αλληγορία ετυμολογικής ου-τοπίας. Ο Νομοπώλης ως λέξη εφεύρεση του Αριστοφάνη, σατιρίζει την έκπτωση της ευρωπαϊκής πολιτικής σε επίπεδο εμπορίου ενώ η δράση της ΕΕ ταυτίζεται με τις λάθος αποφάσεις των πολιτικών δημαγωγών της εποχής.
 • Εκθέτοντας την κενότητα της ευρωπαϊκής ευτυχίας και τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού κατεστημένου να ανταποκριθεί στις ευγενέστερες φιλοδοξίες μας, η αρχική μας πλάνη υποχωρεί. Όταν η μη καλλιεργημένη Ευρώπη διαμελίζει το ανθρώπινο σώμα, αποξενώνοντάς το απ’ τις φυσικές του ικανότητες, η άμεση δημοκρατία επιβιώνει στις πλατείες… δεν έχει αποτύχει ως μητέρα… δεν απαιτεί υποκατάστατα και ως μεταδομική συμβολή εκτονώνει το κοινό μ’ ένα διαφανή τρόπο.

ECCE HOMO, MAN (ενέσιμος ωδή) Αλέξανδρος Φιλιππίδης
Ω παρέστιε,
Ο ciderella man,
Με τ' άσπρα δόντια σου τα ξέξασπρα,
χαίρε.
Χαίρε και
δάγκωσέ μας
να ματώσουμε επιτέλους
μια φορά
για τους σωστούς λόγους,
τους δικούς σου,


5/7/2011          Στρατηγική για την Τρίτη
 • Οι συνθήκες εισόδου στην αγορά αποδείχθηκαν κερδοφόρες για τους βραχυπρόθεσμους, ιδιαίτερα δε στο χώρο των τραπεζών. Η αξιόπιστη διάσπαση των 1310 και των 1330 μονάδων για την συνέχεια θα άρει τις επιφυλάξεις μας για μικρές τοποθετήσεις.

ΤΑΚΤΙΚΗ:
 1. Τράπεζες: καθαρά κερδοσκοπικά ίσως, μεσοπρόθεσμα ΟΧΙ.-
 2. Κοιτάμε ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕΚ, ΔΕΗ, και ΜΕΤΚ, ΤΕΝΕΡΓ, ΒΙΟΧΚ.  

Sunday, July 03, 2011

"Οι φωτεινές/ πέτρες διασχίζουν τον αέρα,.../ Δεν θέλουν/ να προσγειωθούν, να πέσουν,/ να πετύχουν./ Ανεβαίνουν..." P. Celan


ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.
 • Θετική ήταν η αντίδραση των αγορών στις εσωτερικές εξελίξεις. Το χαμηλό της εβδομάδας έγινε την Δευτέρα στις 1215 μονάδες και στην συνέχεια είχαμε έντονη ανοδική κίνηση που ξεπέρασε ακόμη μια φορά τους εκμο9,20 ημερών. Η τρέχουσα εβδομάδα θα πρέπει να είναι διορθωτική. Αναμένουμε ανοδικό ξεκίνημα και δοκιμασία της σημαντικής περιοχής αντίστασης των 1322-1330 μονάδων. Στην συνέχεια θέλουμε μικρή διορθωτική κίνηση που θα ολοκληρωθεί κοντά στην τομή του εκμο20 ημερών από τον εκμο9 ημερών. Απαραίτητη λοιπόν προϋπόθεση για να κρατηθεί η ανοδική προοπτική για την τρέχουσα εβδομάδα είναι η διατήρηση των 1275 μονάδων. Ο macd συνεχίζει την ανοδική του πορεία τραβώντας και τον γενικό δείκτη. Ο rsi για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο ξεπερνά το 50 και δίνει ισχύ στην ανοδική προσπάθεια. 


S&P 500
 • Η ευκαιρία εξόδου που περίμενα δόθηκε. Ζητούσα κίνηση μέχρι την περιοχή των 1310-1330 μονάδων. Ο s&p500 έκλεισε στις 1340 μονάδες έχοντας ένα τρομακτικό σερί πέντε έντονα ανοδικών > κεριών που δύσκολα συναντάμε. Πιστεύω πως η αντίσταση των 1345 μονάδων θα μπορούσε να δώσει μια μικρή τουλάχιστον κορυφή. Στην συνέχεια θέλουμε διόρθωση τουλάχιστον μέχρι τις 1310 μονάδες (χαμηλά Μαΐου), ή στις 1295 μονάδες (χαμηλά Απριλίου). Αν μια από αυτές τις στηρίξεις κρατήσουν , τότε ο δείκτης θα δει νεώτερα υψηλά πάνω από τις 1370 μονάδες. Σημεία εισόδου λοιπόν στις 1310 και 1295 μονάδες.    


ΕΥΡΩ / ΔΟΛΛΑΡΙΟ
 • Συνεχείς εναλλαγές κίνησης πραγματοποιούνται στο ευρώ. Η ανοδική γραμμή τάσης των χαμηλών Μαΐου – Ιουνίου έδωσε στήριξη στο 1,4110. Από εκεί είχαμε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις ακολουθώντας το γενικότερο διεθνές θετικό κλίμα. Περιμέναμε μια κίνηση μέχρι το 1,4550 εφόσον κρατούσε η στήριξη του s&p500. Τα υψηλά του Ιουνίου στο 1,47 δεν περιμένω να ξεπεραστούν ακόμη. Περισσότερες πιθανότητες δίνω για κίνηση πρώτα κάτω από το 1,40.