Tuesday, July 05, 2011

"Ω παρέστιε,/ Ο ciderella man,/ Με τ' άσπρα δόντια σου τα ξέξασπρα,/ χαίρε."ECCE HOMO, MAN Αλέξανδρος Φιλιππίδης

5/7/2011          Local
            Όρνιθες του Αριστοφάνη… νομοπώλης: καπέλο δημοκρατίας (1084-1097 & 1102-1106)
  • Ένας νομοπώλης επισκέπτεται τη Νεφελοκοκκυγία, ως εισβολή του πραγματικού κόσμου στον κόσμο των ονείρων, αλλά οι προσφορές του αντανακλούν την μεθοδολογία της εξουσίας. Το όνειρο είναι απολαυστικό μόνο όταν υπάρχει ένας ομφάλιος λώρος  με τον πραγματικό κόσμο. Η υποδόρια δράση του, ως κρυφή σάτιρα, υπονοεί την επιβολή νόμων της Αθήνας. Ο νομοπώλης ρητορεύει ότι τους έφερε τους ίδιους νόμους με τους Αθωνίτες, ένα άσημο μέλος της αθηναϊκής συμμαχίας.
  • Ο Πεισέταιρος κατηγορεί τον νομοπώλη ότι δεν σεβάστηκε στο παρελθόν τους νόμους, ενώ ζητά τώρα να φτιάξει νέους ως τιμητής στην νέα χώρα. Η πικρή παρωδία στη σκηνή αυτή χρησιμοποιεί τη βιαιοπραγία όπου ενώ σαν αδίκημα θίγει την κοινότητα, εντός του θεάτρου παύει να έχει το στίγμα και αναπαριστώντας τους φόβους της κοινωνίας απέναντι στα θεσμικά καπέλα, αποκτά κωμικό μανδύα ενισχύοντας ψυχολογικά τον άνθρωπο. Με καυστική διάθεση, η αποπομπή του νομοπώλη, στιγματίζει έμμεσα την πολιτική αλαζονεία των Αθηναίων. Ο Αριστοφάνης καθρεπτίζει την ρήξη των ηθικών αρχών διαχείρισης της πολιτικής εξουσίας του 5ου αι.
  • Ο υπουργός οικονομικών Βενιζέλος, είναι ο σύγχρονος νομοπώλης, που στηριζόμενος στη δύναμη των λόγων και της εξουσίας, χρησιμοποιεί οικονομική βία εναντίων της ιδιωτικής ζωής… Αυτή η εκτός νόμου πρακτική δίνει το δικαίωμα σε καθένα μας να αντισταθεί στη λαίλαπα της εξουσίας και αργά η γρήγορα εκφυλίζει την εξουσία του…

                      Global                                                 Τώρα roll over... και στη συνέχεια game over… 
  •  Η ανώτατη εξουσία είναι το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα του λαού. Τα δικαιώματα των πολιτών και οι κοινωνικοί σκοποί προσβάλλονται συστηματικά… έχει χαθεί πλέον η εμπιστοσύνη στην πολιτική εξουσία και το ερώτημα είναι: 
  • μπορεί η εξουσία που κάθε πολίτης έδωσε στην κοινωνία να επανέλθει στους πολίτες? όχι, η εξουσία αυτή παραμένει στην κοινότητα και τους διαχειριστές της, συνεπικουρούμενη από τελετουργικά θλίψης και φόβου για το αύριο…
  • Η σύγχρονη πόλη των ονείρων μας λέγεται Ευρώπη. Μία συνεπής πολιτική αλληγορία ετυμολογικής ου-τοπίας. Ο Νομοπώλης ως λέξη εφεύρεση του Αριστοφάνη, σατιρίζει την έκπτωση της ευρωπαϊκής πολιτικής σε επίπεδο εμπορίου ενώ η δράση της ΕΕ ταυτίζεται με τις λάθος αποφάσεις των πολιτικών δημαγωγών της εποχής.
  • Εκθέτοντας την κενότητα της ευρωπαϊκής ευτυχίας και τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού κατεστημένου να ανταποκριθεί στις ευγενέστερες φιλοδοξίες μας, η αρχική μας πλάνη υποχωρεί. Όταν η μη καλλιεργημένη Ευρώπη διαμελίζει το ανθρώπινο σώμα, αποξενώνοντάς το απ’ τις φυσικές του ικανότητες, η άμεση δημοκρατία επιβιώνει στις πλατείες… δεν έχει αποτύχει ως μητέρα… δεν απαιτεί υποκατάστατα και ως μεταδομική συμβολή εκτονώνει το κοινό μ’ ένα διαφανή τρόπο.

ECCE HOMO, MAN (ενέσιμος ωδή) Αλέξανδρος Φιλιππίδης
Ω παρέστιε,
Ο ciderella man,
Με τ' άσπρα δόντια σου τα ξέξασπρα,
χαίρε.
Χαίρε και
δάγκωσέ μας
να ματώσουμε επιτέλους
μια φορά
για τους σωστούς λόγους,
τους δικούς σου,


5/7/2011          Στρατηγική για την Τρίτη
  • Οι συνθήκες εισόδου στην αγορά αποδείχθηκαν κερδοφόρες για τους βραχυπρόθεσμους, ιδιαίτερα δε στο χώρο των τραπεζών. Η αξιόπιστη διάσπαση των 1310 και των 1330 μονάδων για την συνέχεια θα άρει τις επιφυλάξεις μας για μικρές τοποθετήσεις.

ΤΑΚΤΙΚΗ:
  1. Τράπεζες: καθαρά κερδοσκοπικά ίσως, μεσοπρόθεσμα ΟΧΙ.-
  2. Κοιτάμε ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕΚ, ΔΕΗ, και ΜΕΤΚ, ΤΕΝΕΡΓ, ΒΙΟΧΚ.  

No comments:

Post a Comment

i-ACT side of life !!! /// i-ACT side of creation !!!