Sunday, January 01, 2012

..Ροδίζει το νερό,/ ροδίζουν οι λέξεις που σε περιμένουν./ Κι εσύ ένα επιλόβιο, μαζί κι εγώ, μαζί όλοι μας." "Plegaria" Α.Η.




ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.
  • Η τελευταία εβδομάδα του 2011 πιστεύαμε πως θα είναι ανοδική και δεν μας διέψευσε. Ολοκληρώθηκε μια καταστρεπτική χρηματιστηριακή χρονιά και μπαίνουμε πλέον στο 2012 , έχοντας την πεποίθηση πως το πρόσημο αυτή την χρονιά θα είναι θετικό. Για την τρέχουσα εβδομάδα βλέπουμε μια προσπάθεια του γενικού δείκτη να ξεπεράσει τους εκμ9,20 ημερών. Τους τελευταίους μήνες , ανάλογες προσπάθειες αποτύγχαναν μετά από δύο – τρείς συνεδριάσεις. Άρα βάζουμε ένα φίλτρο και περιμένουμε την ανοδική τομή του εκμο20 ημερών από τον εκμο9 ημερών. Αν αυτή επιβεβαιωθεί , τότε θα έχουμε μπει σε ένα ανοδικό κύμα μικρής ή μεγάλης διάρκειας. Η περιοχή αντίστασης που έχει μπροστά του ο γενικός δείκτης είναι στις 700 μονάδες το υψηλό του Δεκεμβρίου και στις 710 μονάδες ο εκμο50 ημερών. Είναι ισχυρές αντιστάσεις και το πιθανότερο είναι να ανακόψουν τουλάχιστον βραχυχρόνια την πορεία του. Σημαντική περιοχή στήριξης δεν έχει κατοχυρώσει ακόμη ο δείκτης.
  • Τα χαμηλά των 640 μονάδων περίπου , δεν δείχνουν να είναι τα τελικά. Ο macd συντηρεί το ανοδικό σήμα , ο rsi είναι έτοιμος να ξεπεράσει το 50 και να ενδυναμώσει την ανοδική προσπάθεια (ή να κορυφώσει και να δώσει αντιστροφή) και όλα δείχνουν πως θα κριθούν στις 700 μονάδες.
  • Η φετινή χρονιά είναι χρονιά αύξησης του επενδυτικού ρίσκου. Το 2011 κύριο μέλημα ήταν η προστασία του κεφαλαίου. Στο 2012 θα αναληφθούν περισσότερα ρίσκα , με πρώτη πάντα σκέψη την αποφυγή εγκλωβισμού.



 S&P 500
  • Ο s&p500 κινήθηκε σε μικρά όρια κρατώντας την ανοδική διάσπαση της καθοδικής γραμμής αντίστασης και τον εκμο9 ημερών. Οι 1280 μονάδες είναι ο πρώτος βασικός στόχος που θα πρέπει να δούμε εντός της εβδομάδας εφόσον διατηρηθούν οι ανοδικές διαθέσεις. Δεν αποκλείεται μια ακόμη δοκιμή των εκμο20,50,200 ημερών στην περιοχή των 1235-1245 μονάδων. Δίνουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να δούμε πρώτα τις 1280 και μετά τις 1240 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε οι πρώτοι μήνες του 2012 να μας φέρουν πάνω από τις 1300 μονάδες. Ένα επιπλέον στοιχείο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως μπαίνουμε σε χρονιά εκλογών και πάντα αυτό παίζει την σημασία του. Επίσης τα οικονομικά δεδομένα της Αμερικανικής οικονομίας παρά τα προβλήματα βαίνουν θετικότερα και αναμένεται αύξηση των κερδών ανά μετοχή και συντήρηση θετικού κλίματος.  



ΕΥΡΩ / ΔΟΛΛΑΡΙΟ
  • Το ευρώ συνέχισε την καθοδική του πορεία. Ο εκμο9ημερών κρατάει ως αντίσταση και η ισοτιμία βρήκε στήριξη στην περιοχή του 1,2858. Το 1,29 είναι σημαντική στήριξη και μπορεί να ανακόψει έστω βραχυχρόνια την πτώση. Αν οι πιέσεις συνεχιστούν και διασπαστεί και το 1,29 , τότε το επόμενο σημαντικό σημείο στήριξης θα βρίσκεται στο 1,26. Σε κάθε περίπτωση όσο κινείται εντός του καθοδικού καναλιού και οι εκμο9,20,50 ημερών έχουν τόσο έντονη καθοδική κλίση, δεν αναμένουμε τίποτα σημαντικό από το ευρώ , παρά μόνο μικροαντιδράσεις.
  • Μόνο αν βρεθεί πάνω από το 1,3150 θα αυξηθούν οι θετικές προσδοκίες.  
τικές προσδοκίες.