Tuesday, January 24, 2012

"...Η Μαργαρίτα αγαπάει το χορό,/ κι ως μουσικός του Lublin/ τσουγκρίζει το ποτήρι μας,/ δανείζει τον θάνατο./ Plegaria Α.Η.

24/01/2012    Local     …κοινωνικό αγαθό… η διανοητική-ηθική ελίτ που κατ’ εξοχήν συμβάλλει σε τέτοιες πράξεις
 • «όλοι αυτοί που επιζητούν να καταστρέψουν τις ελευθερίες ενός δημοκρατικού έθνους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πόλεμος είναι ο πιο σίγουρος και ο πιο σύντομος τρόπος για να το πετύχουν» Alexis de Tocqueville 1835 απ’ το έργο «Η δημοκρατία στην Αμερική»
 • Ο 1ος ΠΠ επιτάχυνε την κρατική παρέμβαση σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής επιβάλλοντας μια σειρά αδιανόητων μέτρων για τον κλασικό φιλελευθερισμό, με αύξηση δημοσίων δαπανών, προστατευτικούς δασμούς, επέκταση γραφειοκρατίας, αύξηση φορολογίας, αύξηση των δαπανών πρόνοιας και εγκατάλειψη του κανόνα του χρυσού.
 • Ο πόλεμος λοιπόν δημιουργεί μια κατάσταση ανοχής και αποδοχής της επέκτασης του κράτους σε βάρος των ατομικών μας δικαιωμάτων λόγω της ανασφάλειας που δημιουργεί… Προσέξτε την πλάνη στην παραπάνω πρόταση... Ο καθένας αντιλαμβάνεται τον εαυτό του να κερδίζει απ’ τα ατομικά δικαιώματα αλλά συνήθως οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται απλώς σε κοπή πίττας χωρίς φλουρί!!! Το ζητούμενο για κάθε κοινωνική ομάδα είναι το κοινωνικό αγαθό σε συνάρτηση με το θεμελιακό ερώτημα της ηθικής: «τι είναι αγαθό;»
 • Η λέξη αγαθό χρησιμοποιείται για την ουσία (νους), την ποιότητα (αρετή), την κατηγορία της σχέσης (χρήσιμη), τον χρόνο (κατάλληλη στιγμή) και τον τόπο (ως διαμονή). Το αγαθό ανακαλύπτεται με την αναζήτηση και όχι ως ορισμός για κάθε συγκεκριμένη περίσταση, γενικεύοντας κάτι μη συγκεκριμένο που υπάρχει μόνο στην σκέψη. Ως τελικό αγαθό είναι το ύψιστο αγαθό που αναζητείται για να φθάσει η ψυχή στην ευτυχία. Με κριτήριο ηθικής την ευτυχία αναφερόμαστε στην ευημερία και στο ευ πράττειν ως πεδίο αισθητικής, φιλοσοφίας και πνευματικής κίνησης που μετασχηματίζει ουσιαστικά τον πολιτισμό.
 • Η γενική ευημερία είναι ηθικά έωλη, αλλά η προαγωγή του αγαθού στον πολιτικό βίο είναι σημαντική για κάθε άτομο που μπορεί ή πρέπει να συμβάλλει, ανεξάρτητα με την θέση του. Η πόλη κοινωνεί στα μέλη της τις ηθικές αξίες, αλλά ταυτόχρονα υποτιμά αντίστοιχες αξίες για μη δημοφιλείς μειονότητες. Η αντίληψη του κοινού αγαθού σέβεται τις διαφορές, άρα δεν ορίζεται με τρόπο που τις αποκλείει εξ’ αρχής, εν κατακλείδι η πλουραλιστική ελληνική κοινωνία με διαφορετική ηθική θεμελίωση για κάθε κοινωνικό υποσύνολο μπορεί και πρέπει ν’ αποφεύγει τον διχασμό του έσχατου σκοπού του βίου χάριν της κοινωνικής ευδαιμονίας. Το πρόβλημα της ετερότητας, της αναγνώρισης του άλλου, προβάλλεται με σάρκα και οστά στο πρόσωπο του αριστοτελικού φίλου ως άλλου εαυτού. Το αριστοτελικό εγώ δεν ανάγεται στην ψευδαίσθηση του ατομικισμού, ότι η ευδαιμονία του εγώ μπορεί να επιτευχθεί ερήμην του άλλου, ή με ιεραρχική αξιολόγηση της ευδαιμονίας του εγώ, ή με ωφελιμιστική μετατροπή της σχέσης σε μέσο. Αντίθετα θεμελιώνεται ως πρότυπο διαπροσωπικής προνομιακής σχέσης μεταξύ πολιτών-φίλων. Η σχέση αυτή είναι το ελατήριο του πολιτικού βίου, αλλά επειδή ο στόχος έγκειται σε ευγενικές πράξεις, αναζητείται η διανοητική και ηθική ελίτ που κατ’ εξοχήν συμβάλλει σε τέτοιες πράξεις, διότι καμιά θεωρία δεν αφορά τους πολλούς, αυτούς τους αφορά ο εθισμός που συντελείται απ’ την αγωγή και όχι απ’ την σκέψη.

Global     … ιεράρχηση πίστης…
 • το  κίνημα «Occupy» επιδιώκει λύσεις για τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, προτείνοντας οι εργαζόμενοι να καταλάβουν τις επιχειρήσεις τους, από τη λειτουργία τους έως τη διοίκησή τους, καταργώντας το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα (εργοδότης-εργαζόμενοι). Στις νέες αυτοδιευθυνόμενες επιχειρήσεις, όσοι παράγουν συμμετέχουν στο σχεδιασμό, τη διεύθυνση και τη διάθεση των κερδών με ισότιμη θέση στη λήψη όλων των αποφάσεων. Το εκπληκτικότερο όλων είναι ότι δεν υπάρχουν εργοδότες, σοσιαλισμός,2 έτσι μπορεί ν’ αποφευχθεί η επανάληψη του καπιταλιστικού κύκλου:
(1) οικονομική άνθηση που εκρήγνυται σε κρίση
(2) μαζικά κινήματα για μεταρρυθμίσεις κοινωνικής πρόνοιας και οικονομικές ρυθμίσεις (3) καπιταλιστές που χρησιμοποιούν τα κέρδη τους για να ακυρώσουν την επίτευξη μεταρρυθμίσεων και κανονισμών
(1) η επόμενη καπιταλιστική άνθηση, διάρρηξη, και κρίση.

η ΕΕ προσπαθεί να περπατήσει πάνω στην Ερυθρά θάλασσα:
 • επιβάλει δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη μέλη, ως θεσμική κίνηση οικονομικής ένωσης
 • αφήνει την ΕΚΤ να τυπώνει χρήμα έμμεσα μέσω μακροχρόνιων χαμηλότοκων πιστώσεων
 • προάγοντας τα κέρδη των τραπεζών που κινδυνεύουν με κραχ
 • μη στερώντας στην πράξη τα bonus των τραπεζιτών
 • ο μαέστρος Νταλάρα εξημερώνει το άλογο των αγορών
 • και αυτές δέχονται από χρεωκοπημένα κράτη νέα χρεόγραφα με χαμηλότερα επιτόκια!!!
 • μόνο 4,5% στην Ιταλία, με κόστος 1%, κερδίζουν το άθλιο ποσοστό του 350%
 • η Μέρκελ είναι το ισχυρό χαρτί της Ελληνικής Ακυβέρνητης Πολιτείας του Papa Solo Idiot
 • To 2012 εγκυμονεί πιστώσεις που είναι δύσκολο να αναχρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους, πόσο μάλλον που ως προεκλογική χρονιά περισσότερο θα διογκωθούν, άρα θα μειώσουν την πίττα του ιδιωτικού τομέα αυξάνοντας πλέον τις πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση στο τέλος του έτους.

Plegaria    (Ικεσία)
…η εκδρομή μας μια σιωπή,
προς πώληση η αντίσταση κι η μα-
ρτυρία.

Τι τυχερό έθνος,
στο θρήνο του μια Μαργαρίτα
το ντύνει με νυφικό τέφρας,
μα αυτό
κρατά το ραγισμένο ποτήρι .
Δανείζει τα παιδιά σου,
και εσύ, ναι εσύ
δεν κοινωνείς τον μάρτυρα.

Η Μαργαρίτα αγαπάει το χορό,
κι ως μουσικός του Lublin
τσουγκρίζει το ποτήρι μας,
δανείζει τον θάνατο.

Ροδίζει το νερό,
ροδίζουν οι λέξεις που σε περιμένουν.
κι εσύ
ένα επιλόβιο,
μαζί κι εγώ,
μαζί όλοι μας.    


24/1/2012        Στρατηγική για την Τρίτη
 • Ανοδική έκρηξη χθες στην ελληνική αγορά με τον ΓΔ στο +4,22% με 60 εκ. € Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παίζει το χαρτί των προνομιούχων μετοχών, δηλαδή να δανείσει τις τράπεζες με 30δις προνομιούχους τίτλους … θα δούμε…    
 • ένατη συνεχόμενη ημέρα ανόδου … στατιστικά εδώ τελειώσαμε και κάθε άνοδος θα είναι ευκαιρία προσωρινής κατοχύρωσης κερδών…
 • άρα εδώ δεν αγοράζουμε
 • για αγορές μετά την διόρθωση θα εστιάσουμε με την μέθοδο retracement
ΤΑΚΤΙΚΗ:
CASH    
Μετοχές
 • ETE, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ είναι υπεραγορασμένες
 • παρατηρούμε ΦΡΙΓΟ, ΜΥΤΙΛ, ΜΕΤΚΑ, ΕΕΕΚ, ΕΛΛΑΚΤ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΒΙΟΧΚ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦ.

Monday, January 23, 2012

«…ο καλύτερος είναι ο πολίτης που ο ίδιος στοχάζεται όλα τα πράγματα…» Ησίοδος "Έργα και Ημέρες"


ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.
 • O γενικός δείκτης θέλοντας να προεξοφλήσει κάποια θετική εξέλιξη στην υπόθεση του PSI, έχει πραγματοποιήσει μια ανοδική σειρά οκτώ θετικών συνεδριάσεων. Ανάλογη περίπου εικόνα είχαμε ακριβώς ένα χρόνο πριν. Όπως τώρα έτσι και τότε ακριβώς στις 10/1 έγινε το χαμηλό εκείνης της περιόδου. Ακολούθησε η αγορά μια ανοδική κίνηση μέχρι τις 20/2 και στην συνέχεια επανήλθε πτωτικά. Στην τρέχουσα χρονική στιγμή είχαμε μετά την διάσπαση της τρίμηνης καθοδικής γραμμής τάσης και των εκμο9,20 ημερών στην περιοχή των 650 μονάδων, μια άμεση προσέγγιση του εκμο50 ημερών και της οριζόντιας αντίστασης των 700 μονάδων. Με αυτή την αντίσταση θα παλέψει ο γενικός δείκτης την τρέχουσα εβδομάδα. Αν συνεχίσει άμεσα ανοδικά θα βρεθεί αντιμέτωπος με την καθοδική γραμμή αντίστασης στις750 μονάδες. Το πιθανότερο σενάριο είναι να πάρει πρώτα μερικές διορθωτικές συνεδριάσεις , μέχρι να δοκιμάσει τους εκμο9,20 ημερών σαν στήριξη. Ένα λογικός στόχος αυτής της κίνησης θα είναι η δοκιμασία τα κορυφής των 826 μονάδων του Οκτωβρίου. Ο macd είναι πολύ κοντά να διασπάσει την γραμμή του μηδενός και να ισχυροποιήσει την ανοδική πορεία, ενώ ο RSI δείχνει ισχυρός και πλησιάζει την γραμμή του 70. Ο στοχαστικός δείχνει υπέρ αγορασμένος και ίσως να χρειαστούμε την μικρή διόρθωση , πριν κινηθούμε σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τιμών.
 • Ένα γενικό stop θα πρέπει να μπει στις 650 μονάδες.S&P 500
 • Με μια καθαρά ανοδική εβδομάδα ο δείκτης s&p500 διέσπασε και την οριζόντια αντίσταση των 1295 μονάδων. Έχει ανοίξει ο δρόμος για τα υψηλά του Ιουλίου από τις 1345 μέχρι τις 1370 μονάδες. Πλέον έχουμε ένα πολύ σημαντικό σημείο στήριξης που θα το χρησιμοποιήσουμε και σαν σημείο τελικής εξόδου από αγοραστικές θέσεις. Εφόσον διασπαστούν καθοδικά οι 1280 μονάδες θα έχει χαθεί μια πολύ σημαντική περιοχή στήριξης και θα αλλάξει η εικόνα του δείκτη. Όσο θα είμαστε πάνω από εκεί οι αγοραστικές θέσεις δεν κινδυνεύουν. Βραχυχρόνια ο εκμο9 ημερών ανεβαίνει στις 1300 μονάδες και στηρίζει το ανοδικό κύμα, ενώ ο εκμο20 ημερών ανεβαίνει πάνω από τις 1280 μονάδες. Οι ταλαντωτές υποστηρίζουν απόλυτα την κίνηση.
 • Μόνο ο macd δεν έχει ακολουθήσει σε νεότερη κορυφή από του Οκτωβρίου και δείχνει να υπό αποδίδει.  ΕΥΡΩ / ΔΟΛΛΑΡΙΟ
 • Στο προηγούμενο σχόλιο είχαμε αναφέρει πως στο ευρώ είχαν τοποθετηθεί θέσεις short σε επίπεδα ρεκόρ. Σκεφτόμενοι περισσότερο πονηρά ποντάραμε σε μια ανοδική αντίδραση του Ευρώ ώστε να πετάξει έξω τις όσους δεν μπορούν να στηρίξουν τις θέσεις τους. Έτσι περίπου στο 1,26 είχαμε την αντιστροφή και στην συνέχεια την ανοδική διάσπαση διαδοχικά των εκμο9,20 ημερών και του καθοδικού καναλιού που οδηγούσε την ισοτιμία το τελευταίο τρίμηνο. Έχουμε αναφέρει σαν στόχο αυτής της κίνησης την περιοχή του 1,3150 (χαμηλό Οκτωβρίου). Εκεί περίπου θα κινείται  και ο εκμο50 ημερών.