Monday, December 12, 2011

"κερδίζει/ μιά μάχη που αγνοούσε. / δώρο άδωρο...." "το χέρι χαράζει, πάει να πει νοσοκομείο" Ευτυχία Παναγιώτου


13/12/2011      Local   …Μάνος Χατζηδάκης…
  • Ο Μάνος Χατζηδάκης σε συνέντευξή του το 1978 «το πρόσωπο του τέρατος και ο φόβος μήπως το συνηθίσουμε»: «Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει… Γιατί δεν είναι που σταμάτησε να φοβάται, αλλά γιατί συνήθισε να φοβάται. Κι εγώ με τη σειρά μου δεν φοβάμαι τίποτα περισσότερο, απ’ το μυαλό της κότας. Απ’ το να υποχρεωθώ να συνομιλήσω με μια κότα ή μ ένα σκύλο, ή τέλος πάντων, μ ένα ζώο δυνατό πού βρυχάται. Τί να τους πω και πώς να τους το πω; Και μήπως δεν είναι εξευτελισμός, αν επιχειρήσω να μεταφράσω ή να καλύψω τις σκέψεις μου, κάτω από φράσεις απλοϊκές και ηλίθια νοήματα, για να καθησυχάσω τυχόν τη φιλυποψία μιας κότας, που όμως έχει άνωθεν τοποθετηθεί για να μας ελέγχει και να μας καθοδηγεί;… Η υποταγή, ή ο εθισμός σε μια τέτοια συνύπαρξη, ή συνδιαλλαγή, δεν προκαλεί τον κίνδυνο της αφομοίωσης ή της λήθης, του πώς πρέπει, του πώς οφείλουμε να σκεφτόμαστε, να πράττουμε και να μιλάμε;… Αναμφισβήτητα αρχίσαμε να το ανεχόμαστε. Και η ανοχή, πολλαπλασιάζει τα ζώα στη δημόσια ζωή, τα ισχυροποιεί και τα βοηθά να συνθέσουν με ακρίβεια τη μορφή του τέρατος, που προΐσταται, ελέγχει και μας κυβερνά…»
  • Το πρόβλημα είμαστε εμείς και όχι οι άλλοι (ΕΕ) που δεν αποφασίζουν, εμείς κοσκινίζουμε τα τελευταία 30 χρόνια (εκ μνήμης), περιμένοντας το προζύμι να φουσκώσει… Μα είναι ποτέ δυνατόν να γίνει αυτό με τόσες κότες στην εξουσία… κότες και κλεφτοκοτάδες, δεν έχει καμία διαφορά το υποκείμενο απ’ το αντικείμενο όταν το αποτέλεσμα είναι σκατά… το χειρότερο δε έρχεται, γιατί φαίνεται να συνηθίσαμε και στα σκατά και θα μας φάνε οι ευρωκότες…

Global             … το γινάτι των Γερμανών…
  • Η Γερμανία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με όλη την Ευρώπη, προσπαθώντας να επιτύχει την υποταγή 26 κρατών μελών της ΕΕ. Στα πρώτα μεταπολεμικά βήματα της οικονομίας της, έγινε συνείδηση του λαού της ότι θα βασίζεται στο χρήμα-μάρκο, με πρόθεση επιτυχίας απαλλαγμένης από ηθικές αναστολές, έτσι όλο και περισσότερο η αρετή είναι δυνατόν να συνδέεται με άδικες πράξεις. Όταν ο Αριστοτέλης μιλούσε για τον ορθό λόγο, ο Kant μιλούσε για τον Πρακτικό λόγο… τι σημαίνει αυτό… πέρα απ’ το κλασικό «το καλό ανταμείβεται και το κακό τιμωρείται» και όταν αυτό δεν συμβαίνει και το αγαθό παύει να είναι για αρκετό καιρό συγχρόνως και ωφέλιμο αναιρούνται οι ηθικές αναστολές…
  • Ο Ξενοφώντας βάζει στο στόμα του Κύρου τα ακόλουθα λόγια προς τους στρατιώτες του: «Ισχύει ως αιώνιος νόμος ανάμεσα στους ανθρώπους, ότι σε μια κυριευμένη πόλη οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους ανήκουν στους κατακτητές. Δεν αποτελεί, επομένως, αδίκημα αν πάρετε ό, τι μπορείτε, αλλά αν αφήσετε κάτι στα θύματα, το γεγονός ότι δεν το πήρατε αποτελεί ένδειξη της αγάπης σας για τον άνθρωπο» (Bruno Snell, Η ανακάλυψη του πνεύματος, σελ.339). Ας ελπίσουμε οι Τραπεζίτες να μην μας μαράνουν… είναι όμως απίθανο οι Γερμανοί να ξεσυνηθίσουν το πείσμα τους και την σχολαστικότητά τους… η εκδίκηση της γυφτιάς στο μεγαλείο της...(έχουν και οι αντιστάσεις το κόστος τους).
"το χέρι χαράζει, πάει να πει νοσοκομείο" Ευτυχία Παναγιώτου
"...αχόρταγος ο πάνθηρας. ποθεί την ιέρεια.
το στιλό ανεξίτηλο. τον εκδικείται.
αφανίζονται τα δύο άκρα
και σώζεται μονάχο του
το θηλυκό                                                  ανίδεη
                                                                   εντελώς από εξουσία
                                                                   κερδίζει μιά μάχη
που αγνοούσε.
                                                                   δώρο άδωρο...."

Sunday, December 11, 2011

"...ο διάβολος/ ιδρώνει μέσα στην σκέψη μου/ καλεί σ' αντιπαράσταση/ τα ελληνικά μου με το θάνατο/ Ως πότε;" "Η αντίστρoφη μέτρηση" Μηνάς Βλάχος


ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.
  • Άλλη μια δοκιμασία των αντιστάσεων είχε αρνητικό αποτέλεσμα. Η καθοδική γραμμή αντίστασης από τα υψηλά του Αυγούστου κράτησε για ακόμη μια φορά.
  • Ο συνδυασμός της μαζί με τον εκμο20 ημερών αποδείχτηκαν σημαντικό εμπόδιο, που δεν ξεπεράστηκε. Το κλείσιμο της εβδομάδας μας φέρνει κάτω από τον κμο9 ημερών, όχι όμως τόσο μακριά ώστε να αποκλείουμε άμεση ανοδική προσπάθεια. Κανένα θετικό σήμα από τον δείκτη και παραμένουμε με την αρνητική προδιάθεση που είχαμε. Μόνο με άνοδο αρχικά πάνω από τις 700 μονάδες θα έχουμε ανοδική κλίση για τους εκθετικούς κινητούς, και χρειαζόμαστε να ξεπεραστούν οι 725 μονάδες για να δούμε ανοδική τομή του εκμο20 ημερών από τον εκμο9 ημερών. Μέχρι τότε συνεχίζουμε την αποχή από μεσοχρόνιες τοποθετήσεις και τοποθετούμαστε άκρως βραχυχρόνια. Ο macd κρατάει το σήμα εισόδου , ενώ ο στοχαστικός κινείται προς την υπέρ πουλημένη περιοχή. Τέλος ο rsi δεν ξεπερνάει ακόμη το 50 ώστε να αποκτήσει και ο δείκτης ανοδική δυναμική. 


S&P 500
  • Στον δείκτη του Αμερικανικού χρηματιστηρίου, είναι από τις λίγες περιπτώσεις που οι πιθανότητες ανοδικής ή πτωτικής κίνησης να είναι σχεδόν ίδιες. Στην επάνω πλευρά έχουμε την σημαντικότατη αντίσταση στις 1280 μονάδες από την γραμμή λαιμού , και την βραχυχρόνια περιοχή αντίστασης των τελευταίων ημερών στις 1266 μονάδες. Αυτή η περιοχή των δεκατεσσάρων μονάδων έχει την δυναμική να αντιστρέψει την πορεία του δείκτη σε καθοδική. Από την άλλη πλευρά , η περιοχή των 1236 μονάδων έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά ως στήριξη καθώς έχουμε τους εκμο9,20 ημερών να υποστηρίζουν τον δείκτη. Επίσης λίγο χαμηλότερα στις 1220 μονάδες έχουμε τον εκμο50 ημερών και το δεύτερο επίπεδο διόρθωσης Fibonacci. Σε αυτή την περιοχή των δεκαέξι μονάδων έχουμε σημαντικές στηρίξεις. Για την τρέχουσα λοιπόν εβδομάδα όποια μεριά διασπαστεί θα μας δώσει και την βραχυχρόνια πορεία του δείκτη. Στο εύρος τιμών 1220-1270 μάλλον θα κινηθούμε για αυτή την εβδομάδα.


ΕΥΡΩ / ΔΟΛΛΑΡΙΟ
  • Πολύ οριακές οι καταστάσεις και στο ευρώ. Παρά τις ιστορικές στιγμές που ζει η Ευρωζώνη το ευρώ είχε μια σχετικά ήρεμη εβδομάδα , κινούμενο πλάγιο καθοδικά. Το καθοδικό κανάλι ή σφήνα που οδηγεί το ευρώ, κράτησε τον σχεδιασμό του αν και διασπάστηκε ενδοσυνεδριακά αρκετές φορές. Ο εκμο20 ημερών κράτησε σχεδόν  όλες τις κορυφές ενώ κανένα κλείσιμο δεν ξεπέρασε τον εκμο9 ημερών. Η καθοδική εικόνα λοιπόν του ευρώ συνεχίζεται. Μάλλον θα δοκιμάσουμε ακόμη μια φορά την κάτω πλευρά του καναλιού, δημιουργώντας ταυτόχρονα και νεότερο χαμηλό κάτω από το 1,315. Αναμένουμε τις αντιδράσεις των αγορών στις μή λύσεις που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι Ευρωπαίοι ηγέτες ως σημαντικές εξελίξεις.