Monday, January 24, 2011

«...ο λαός δεν έχει αντιληφθεί τι σημαίνει να υπερασπίζεσαι μια συλλογική αξία…»

                         25/1/2011     «...ο λαός δεν έχει αντιληφθεί τι σημαίνει να υπερασπίζεσαι μια συλλογική αξία…»

Ο Παύλος Καλλιγάς… 1938 υποστηρίζει την συνταγματική μοναρχία… ασκεί πολιτική δράση, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ίδρυση του κράτους (Σύνταγμα, Αστικός Κώδικας, Αρειος Πάγος, Εθνική Τράπεζα, Πανεπιστήμιο κλπ) και συγγράφει το Θάνο Βλέκα.
Ο Καλλιγάς βρίσκει τη χώρα και το λαό σε κατάσταση υποτέλειας μπροστά στην άσκηση εξουσίας των διαφόρων, ενώ οι θεσμοί οργάνωσης και διοίκησης στρατού, δικαιοσύνης, παιδείας… είναι στο τέλμα… Επιθυμεί την ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους, με συνειδητοποίηση των στοιχείων που ενώνουν του Έλληνες, για να στηριχθεί η πρόοδος της χώρας… 
Ο Θάνος Βλέκας σκιαγραφεί με ρεαλισμό και σατιρικό πνεύμα, την εικόνα των Ελλήνων, αποτυπώνει έμμεσα την απογοήτευση του οράματος για το λαό... ενώ τονίζει την απερισκεψία του να δει – συνειδητοποιήσει ακόμη και τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες των επιλογών του… ΦΡΟΝΗΣΗ 0%
Ο Θάνος Βλέκας δεν αναφέρεται στην άμεση κοινωνική πραγματικότητα, απεικονίζει μια σύγχρονη μονοσήμαντη αντιστοιχία του κοινωνικού παζλ της εποχής του 1838. Η μη επίλυση του αγροτικού ζητήματος, δίνεται με ρεαλισμό και ειρωνεία που φτάνει ως το σαρκασμό, και τη ζοφερή εικόνα ενός κόσμου ληστοκρατίας και  αδικίας.
Στο πολιτικό πεδίο υπάρχει ένας παραβολικός και αλληγορικός χαρακτήρας που  απαξιώνει το πολιτικό κατεστημένο, ως συνέπεια ενός μεμπτού τρόπου διαχείρισης των εθνικών γαιών. Ο Θάνος Βλέκας προβάλλει το αγροτικό ζήτημα και τη μη διανομή γης στους επίμορτους γεωργούς, με πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς και οργάνωσης προς παραδειγματισμό (Αυφαντής) και προς αποφυγή (επίμορτη γεωργία). Η πολιτική δυνητικά αλληλεπιδρά και μιμείται το παραβολικό στοιχείο ως συστατικό της οικοδόμησης του έθνους. Ο Καγιαλής το αναγνωρίζει ως πολιτικό δράμα, όπου η αλληγορική αφήγηση προειδοποιεί για τον κίνδυνο που καραδοκεί για την τάξη των αστών η εγκατάλειψη των αγροτών (ΘΒ, 241),[ii] ευελπιστώντας στην πολιτική δράση.
Στο κοινωνικό πεδίο ο Θάνος Βλέκας με απεικόνιση ηθών και χαρακτήρων διαφόρων κοινωνικών τάξεων, εκφράζει τον μη αποτελεσματικό ρόλο του ατόμου χωρίς συμμαχίες στο κοινωνικό σύνολο, ταυτόχρονα με την κακή κατάληξη της αυτονόμησης ενός χωριού απ’ τις όποιες μορφές εξουσίας (ΘΒ, 241). Η λογική υπολείπεται της πραγματικότητας που υφίσταται ως κοινωνική αδικία ((ΘΒ, 241), (ΘΒ, 246)) και ο Θάνος, διανοούμενος γεωργός με ήθος, έρμαιο πολιτικοκοινωνικών συνθηκών και περιβάλλοντος, έχει οδυνηρό τέλος σ’ ένα χωροχρόνο χωρίς αξίες.
Τι πρέπει να κάνουν οι Έλληνες?
·                                             Ο λαός δεν έχει αντιληφθεί τι σημαίνει να υπερασπίζεσαι μια συλλογική αξία…
·                                             να πάψουν να ενδιαφέρονται για τα διαλυμένα κόμματα
·                                             να επιδοθούν σε δραστηριότητες που έχουν περισσότερο ενδιαφέρον από την πολιτική
·                                             να ασχοληθούν με την οικονομική ανάπτυξη
·                                             ν’ ανακαλύψουν το ιστορικό τους «γνώθι σ’ αυτόν.
Η έρευνα της  γαλλίδας φιλολόγου-ιστορικού Μαρί Πώλ Μασσόν Βενκούρ (…το φάσμα της συνέχειας του ελληνισμού-ελληνικής ταυτότητας...), στο πρόσφατο βιβλίο της, στις εκδόσεις ΜΙΕΤ.
 

Focus Local          i-n new opportunities!!!
25/1/2011        Στρατηγική για την Τρίτη 25/1/2011
Διατηρούμε το 35% του χαρτοφυλακίου μας σε μετοχές μετά την ανοδική διάσπαση των 1540 μονάδων… ενώ η καθοδική του διάσπαση θα φέρει μείωσε σε 20% του ποσού των μετοχών μας.
Η ΕΤΕ εξακολουθεί να παραμένει υποτιμημένη αξία,,, αν διασπάσει ανοδικά τα 6,70 € σημαίνει αύξηση των κερδοσκοπικών μας θέσεων!!!
Η διαφαινόμενη λύση στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, δίνει τον τόνο των ημερών και προκαλεί μία ευφορία κόντρα στις πτωτικέ τάσεις των ξένων αγορών. Η μείωση των ζημιών που θα υποστεί το τραπεζικό σύστημα, θα συνοδευτεί από θετικές εκπλήξεις, μια και η μέχρι τώρα πορεία τους έχει προδικάσει πολλά...
Οι πιθανότητες ανάπτυξης ανοδικής τάσης αυξάνονται σημαντικά, όσο ο ΓΔ κρατά τα υψηλά εποχής του, ενώ ο ΚΜΟ 200ημ είναι στις 1566 μονάδες και ανοδική διάσπαση θα δώσει αλλαγή μακροπρόθεσμης τάσης, κάτι που προετοιμάζεται με την παραμονή του δείκτη πάνω απ’ τις 1530 μονάδες… (ανοδικό ελατήριο?)
  
ΤΑΚΤΙΚΗ:
1.      ποντάρουμε σε συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης … με αυξημένες θέσεις όσο διατηρούμαστε πάνω απ’ τις 1470 μονάδες…
2.      Κρατάμε την ετοιμότητα μεταξύ 1510 και 1540 μονάδων, ενώ η διακράτηση αυτών των επιπέδων θα δώσει νέο ενδιαφέρον (trend is your friend)
3.      Τα μεσοπρόθεσμα σήματα αγορών ΔΕΝ αργούν (1570 μονάδες) και σίγουρα όταν δοθούν, θα ξεκινήσουν οι ερωτήσεις κοντά μετά το 1700…
4.      Η ποιότητα της ανοδικής αντίδρασης,,, χρειάζεται δρόμο ακόμη για να  προσφέρει ασφάλεια στην καθημερινή διακράτηση των τίτλων.
5.       ΠΕΙΡ κατηγορηματικά ΟΧΙ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου…
(προτείνουμε ανταλλαγή των χρημάτων των δικαιωμάτων με αγορά ΕΤΕ)
6.      ΤΕΝΕΡΓ  δείχνει τα δόντια της Strong Buy για trading, ενώ προσφέρεται
            και για συντηρητικούς με ΓΔ>=1540 μονάδες
7.      ΜΕΤΚΑ δεν μας προβληματίζει η μεγάλη διόρθωση …εμείς θα
αγοράσουμε τις επόμενες ημέρες
8.      ΕΥΔΑΠ σήμα μεσοπρόθεσμων αγορών με ΓΔ>=1540 μονάδες
Αν και με μικρούς όγκους θα ακολουθούσαμε τον απαξιωμένο αυτό τίτλο.
9.      ΦΡΛΚ υψηλοί όγκοι προδιαθέτουν για κάτι μεγάλο …. Ας ευχηθούμε άνοδο όπου θα εισέλθουμε… άμεσα με ΓΔ>=1540 μονάδες


Sunday, January 23, 2011

ευκαιρία αποκομιδής βραχυπρόθεσμων κερδών...

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.
Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έφερε σημαντικές αλλαγές στην πορεία του γενικού δείκτη. Η περιοχή των 1470 μονάδων ήταν σημαντική αντίσταση για  την εικόνα που παρουσίαζε η αγορά μέχρι τότε. Όμως ο τρόπος που αντέδρασε η αγορά σε αυτό το σημείο αντίστασης δειχνει πως κάτι έχει αλλάξει. Επίσης για πρώτη φορά μετά από την κορυφή του Αυγούστου έχουμε υψηλότερη κορυφή από την αμέσως προηγούμενη. Το πρώτο ανοδικό κύμα θα διατηρείται όσο θα κρατάει η στήριξη τηςανοδικής γραμμής τάσης από το χαμηλό των 1351 μονάδων. Ιδανικό θα ήταν για την τρέχουσα εβδομάδα ένα γύρισμα που δεν θα απειλήσει τις 1500 μονάδες, με χαμηλό όγκο συναλλαγών και επικαλυπτόμενες διακυμάνσεις. Σε αυτό το γύρισμα βοηθάει και η προσέγγιση της αντίστασης του απλού κινητού 200 ημερών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις 1568 μονάδες. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία να χωνευτεί η απότομη άνοδος της εβδομάδας και να κινηθεί στην συνέχεια πρός την περιοχή 1610-1645 όπου έχουμε τον εκθετικό κινητό των 200 ημερών και το υψηλό του Οκτωβρίου.

S&P 500
Διορθωτική ήταν η εβδομάδα που πέρασε για τον s&p500. Η διόρθωση αυτή δεν πήρε μεγάλη διάσταση, όμως ήταν ένα πρώτο μήνυμα Τα επίπεδα κρίσης για την συνέχεια και επιβεβαίωσηςγια την έναρξη μεγαλύτερης διόρθωσης είναι στα χαμηλά των δύο εβδομάδων στις 1271 και 1262 μονάδες. Σε αυτή την περιοχή θα έχει ανέβει και η ανοδική γραμμή τάσης από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου και ο εκμο9 εβδομάδων. Αν η διόρθωση αποδειχτεί πάλι βραχύβια τότε θα δοκιμάσουμεάμεσα την αντίσταση των 1310-1325 μονάδων.  

DAX-30
Ο δείκτης dax έφτασε πολύ κοντά στην ισχυρή περιοχή αντίστασης των 7200 μονάδων. Η τρέχουσα εβδομάδα πιθανότατα θα δώσει αυξημένη διακύμανση στον δείκτη. Αν διασπαστεί ανοδικά η περιοχή των 7200 μονάδων θα έχουμε επανείσοδο κεφαλαίων που έχουν αποχωρήσει εν όψη της σημαντικής περιοχής αντίστασης. Αντιθέτως αν έχουμε έναρξη διόρθωσης που θα φέρει τον δείκτη κάτω από το χαμηλό εβδομάδας στις 7008 μονάδες ή κάτω από τον εκμο9 εβδομάδων στις 6985 μονάδες, τότε πιθανότατα θα έχουμε εισέλθει σε περίοδο μεγαλύτερης διόρθωσης προς τις 6500 μονάδες.

GOLD

Παρόμοια εβδομάδα με την προηγούμενη παρακολουθήσαμε στον χρυσό. Έγινε προσπάθεια να κρατηθεί η στήριξη των 1360 δολαρίων, όμως ο εκμο9 εβδομάδων κράτησε ως αντίσταση και οδήγησε σε εβδομαδιαίο κλίσιμο κάτω από την περιοχή των 1360 δολαρίων. Ο χρυσός έχει αρκετές κοντινές στηρίξεις που μπορούν να μπερδέψυν την κατάσταση. Το κλείσιμο της εβδομάδας τον έφερε πάνω στον εκμο20 εβδομάδων στα 1340 δολάρια. Μια σημαντικότερη στήριξη βρίσκεται στα 1320 δολάρια στην ανοδική γραμμή τάσης από τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2008. Αν χαθεί αυτή η ανοδική τάση θα έχουμε δημιουργήσει ένα σημαντικό υψηλό στην περιοχή των 1430 δολαρίων.