Sunday, May 15, 2011

Η βροχή σταμάτησε. Τα δέντρα στάζουν μοναξιά... Τάσος Λειβαδίτης (...μετωνυμική αναφορά για τις μετοχές του ΧΑΑ)















 















ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.
(1ο γράφημα)
Στο σχόλιο της προηγούμενης εβδομάδας αναφέραμε ότι περιμέναμε μια ανοδική αντίδραση από την περιοχή των 1350 μονάδων, η οποία θα έβρισκε αντίσταση στις 1400 μονάδες. Η συνεδρίαση της Δευτέρας έκλεισε στις 1350 μονάδες με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1337 μονάδες. Η διήμερη αντίδραση που ακολούθησε βρήκε αντίσταση στις 1400 μονάδες , όπως και περιμέναμε, με τον γενικό δείκτη να συνεχίζει να κινείται κάτω από τον εκμο9 ημερών καθώς και της πτωτικής γραμμής τάσης του τελευταίου μήνα. Η τρέχουσα εβδομάδα θα μας δώσει έξοδο από κάποιο σημαντικό τεχνικό σημείο. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις θα έχουμε δοκιμασία της γραμμής τάσης που ενώνει τα χαμηλά Ιουνίου-Ιανουαρίου-Μαίου στις 1330 μονάδες. Καθοδική διάσπαση αυτής της στήριξης θα χρειαστεί φίλτρο τιμών και χρόνου για να επιβεβαιωθεί. Σημαντικό τεχνικό σημείο βρίσκουμε στις 1290 μονάδες.
Ανοδική αντίδραση μπορούμε να ελπίζουμε μόνο με διάσπαση του εκμο9 ημερών και της πτωτικής γραμμής τάσης του τελευταίου μήνα, που για την τρέχουσα εβδομάδα θα βρίσκεται στις 1360 μονάδες, και άμεση προσέγγιση και διάσπαση της αντίστασης των 1400 μονάδων που έχει ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο με την παρουσία εκεί του εκμο20 ημερών.
Γενικά το ελατήριο έχει συμπιεστεί πολύ. Ίσως χρειάζεται λίγο ακόμη για να βγάλει η αγορά μια σημαντική ανοδική αντίδραση που θα εκπλήξει όσους σορτάρουν ή πουλάνε πανικόβλητοι. Σε κάθε περίπτωση η λήψη αγοραστικών θέσεων ακολουθείται από τοποθέτηση stop loss γιατί είναι κρίμα να μην υπάρχουν κεφάλαια όταν θα γυρίσει οριστικά η αγορά σε ανοδική τροχιά.   

FTSE 20
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης λόγω της τραπεζοκεντρικής του κατάστασης έχει ελαφρώς χειρότερη εικόνα. Κινήθηκε στα ίδια πλαίσια με τον γενικό δείκτη έχοντας τον εκμο9 ημερών ως αντίσταση μαζί με την καθοδική γραμμή τάσης του τελευταίου μήνα. Κράτησε οριακά την γραμμή τάσης των χαμηλών Ιουνίου-Ιανουαρίου-Μαΐου η οποία θα δοκιμαστεί άμεσα την Δευτέρα. Οι πιθανότητες είναι υπέρ μιας καθοδικής διάσπασης και προσέγγισης των 545 μονάδων που ήταν τα υψηλά του 1996. Αυτό θα μπορέσει να αποτραπεί, τουλάχιστον βραχυχρόνια, μόνο αν καταφέρει ο δείκτης να ξεπεράσει το υψηλό της προηγούμενης εβδομάδας στις 634 μονάδες όπου θα κινείται και ο εκμο20 ημερών. Η επόμενη σημαντική αντίσταση θα είναι στις 655 μονάδες. Η εικόνα του macd είναι ενδιαφέρουσα καθώς αν υπάρξει ανοδική προσπάθεια από αυτά τα επίπεδα τιμών, θα δώσει σημαντικό σήμα εισόδου.


S&P 500 
(2ο γράφημα)
Μετά την πρώτη στήριξη του δείκτη στις 1330 μονάδες, περιμέναμε να πραγματοποιηθεί μια μικρή ανοδική αντίδραση και στην συνέχεια να είχαμε προσέγγιση της ανοδικής γραμμής τάσης από τα χαμηλά του Μαρτίου. Η ανοδική αντίδραση πραγματοποιήθηκε με όριο τις 1360 μονάδες και είμαστε στην καθοδική πορεία προς την περιοχή στήριξης των 1330 μονάδων. Σε αυτό το σημείο έχουμε το χαμηλό του μήνα, την ανοδική γραμμή τάσης και τον εκμο50 ημερών. Το σημείο στήριξης είναι πολύ σημαντικό. Αν η αγορά αποφασίσει να κινηθεί πτωτικά και διασπάσει αυτή την ισχυρή βραχυχρόνια στήριξη, τότε θα οδηγηθούμε προς την περιοχή των 1295 μονάδων. Στην αντίθετη περίπτωση εφόσον κρατήσει η στήριξη, θα δοκιμαστεί η αντίσταση των 1340-1350 μονάδων. Το σήμα πώλησης από τον
macd επιβεβαιώθηκε. Άλλο ένα σήμα για βαθύτερη διόρθωση θα είναι και η τομή των εκμο9,20 ημερών, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα.   


ΕΥΡΩ / ΔΟΛΛΑΡΙΟ
(3ο γράφημα)
Το ευρώ συνεχίζει την βαθύτερη διόρθωση. Η περιοχή του 1,43 δείχνει να χάνει την μάχη της στήριξης. Το υψηλό Νοεμβρίου και ο εκμο50 ημερών έχουν διασπαστεί. Οι επόμενες δύο συνεδριάσεις είναι σημαντικές. Αν συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις θέσεων στο ευρώ, θα επιβεβαιωθεί η διάσπαση και θα οδηγηθούμε προς το 1,38 όπου βρίσκεται ο εκμο200 ημερών.  Η τομή μεταξύ των εκμο9,20 ημερών επιβεβαιώνει πως μπαίνουμε σε περίοδο βαθύτερης διόρθωσης. 

No comments:

Post a Comment

i-ACT side of life !!! /// i-ACT side of creation !!!