Wednesday, June 15, 2011

"...Στην Πλατεία του Χρόνου κυλούσε αργά αργά η μικρή μπάλα..." "Ορφέας" Νίκος Αλεξίου

16/6/2011        Local
  • Η πολιτική ως τέχνη των συμβιβασμών και της συλλογικής σκοπιμότητας απαιτεί οι συγκρούσεις συμφερόντων να διεξάγονται ανοιχτά, γιατί αφορούν τα κοινά. Ατυχώς μια μερίδα ανθρώπων βλέπει την πολιτική ως βρώμικο παιχνίδι, λόγω των αντινομιών και της σύγκρισης με την μαθηματική λογική και τον καθαρό λόγο. Η απαίτηση όμως της ανθρώπινης λογικής στην έκφραση της πραγματικότητας έχει εγκαταλειφθεί απ’ τον αστικό διαφωτισμό και έχει επικρατήσει η μεταμφίεση και η μεταμόρφωση των ανθρώπων για εξουσία.
  • Εντός κάθε κοινωνίας υπάρχουν δύο τάξεις, μία κυρίαρχη-ελίτ (η πιο μικρή) και μία εξουσιαζόμενη-μάζες (η πιο μεγάλη). Η φύση του ανθρώπου χαρακτηρίζεται από κενοδοξία, φιλοδοξία και δίψα για εξουσία και αυτή η βιοδυναμική βάση πάντα δίνει σε κάποια ελίτ την εξουσία των μαζών. Οι παθιασμένες όμως μάζες μπορούν να καθοδηγηθούν μόνο από ισχυρούς ηγέτες.
  • Στις μάζες ανήκουν όσοι δεν πιστεύουν στις προσωπικές τους ικανότητες. Είναι όπως ο χορός στην πρώιμη αρχαία τραγωδία που δεν έχει πρωταγωνιστές, ενώ ο διάχυτος φόβος τους απέναντι στην ανατροπή είναι σύμπτωμα μιας βαθειάς κρίσης αξιών και ηθικής. Οι μάζες πολύ εύκολα εκφυλίζονται στην απάθεια και ως άβουλα όντα αυτοκαταστρέφονται γιατί μολύνουν την σκέψη τους με το αίσθημα της ματαιότητας.
  • Σύμφωνα με τον Mannheim η κοινωνική ελίτ είναι ένα αδέσμευτο κοινωνικό στρώμα με μόρφωση και κατανόηση της ιστορικής πορείας και των συσχετισμών σκέψης των κοινωνικών επιστημών. Στην ελίτ ανήκουν αυτοί που απαιτούν απ’ τον εαυτό τους περισσότερα απ’ ότι οι άλλοι, αλλά και εδώ το ιδανικό της πληροφόρησης βαθμιαία χάνεται στην λήθη. Η ελίτ χωρίζεται σε δύο ομάδες την ελίτ εξουσίας (αποδεκτή απ’ τις μάζες) και την ελίτ αξιών (με ιδανικά την προώθηση στον πολιτικό τομέα των ικανότερων, μια ουτοπική διάσταση του πνεύματος της ηθικής επιταγής, όπως συμβολίζεται η ηθική ως πράξη εντός της κοινότητας για την κοινότητα και όχι σε ατομικό επίπεδο).
  • Κάθε αντιπολίτευση ως αντίθετη ελίτ, με πολιτικά συνθήματα επικαλείται τις κόκκινες γραμμές και μόλις πετύχει το στόχο της πάλι έχουμε «μία απ’ τα ίδια» (Kurt Lenk).
  • Γι’ αυτό είναι κρίμα να πάει χαμένη η χρυσή αυτή ευκαιρία των αγανακτισμένων που έχει ξεπεράσει δεξιά και αριστερή ιδεολογία. Για τους νέους της χώρας (γενιά του Facebook), τους πτυχιούχους χωρίς μέλλον, η κατάσταση δεν είναι ταξική. Το κοινό σύνθημα «Ελλάδα, Ελλάδα…» δηλώνει ξεκάθαρα ότι μένουμε Ελλάδα. Το ζητούμενο για όλους τους ‘‘αγανακτισμένους’’ πρέπει να είναι ένα νέο Σύνταγμα ΑΜΕΣΑ… γιατί μετά από κάθε επαναστατική έκρηξη αποκαθίστανται θεαματικά οι ισορροπίες ως δυισμός μεταξύ ελίτ και μάζας, ενώ η ώσμωση βοηθά μερικούς να αλλάξουν ομάδα, χωρίς ουσιαστικές κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές.
                        Global
  • Η Ευρώπη στα καλύτερά της… Δεν υπάρχει διέξοδος στην κρίση χρέους της ΕΕ χωρίς πόνο για τράπεζες, χώρες και πολίτες. Μια ειρηνική επανάσταση των αγανακτισμένων βρίσκεται σε εξέλιξη και οικοδομεί αργά αλλά σταθερά ένα νέο ανθρώπινο προφίλ. Οι Ευρωπαίοι σταδιακά συνειδητοποιούν ότι η λύση βρίσκεται πέρα από τα κέρδη των τραπεζών.
  • Σε αντίθεση με κάθε έθνος το κοινοβούλιο της Ευρώπης είναι απλώς εθιμοτυπικό, χωρίς εξουσία καθορισμού των φόρων σε επίπεδο ΕΕ. Η ΕΕ απαγορεύει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την χρηματοδότηση των δημοσίων ελλειμμάτων και έτσι η ΕΚΤ αδυνατεί να εκδώσει η ίδια ομόλογα και να καλύψει έτσι τα δημόσια χρέη των κρατών που ασφυκτιούν.
  • Η δημιουργία του € το 1999 αντανακλά ένα ρηχό όραμα, ενώ η συνθήκη του Μάαστριχτ με φορολογικούς και δημοσιονομικούς κανόνες είχε στόχο να μεγιστοποιήσει την εμπορική αγορά δανείων. Οι εμπορικές τράπεζες χρηματοδότησαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και οι ιδιωτικοποιήσεις μετέτρεψαν τους δρόμους σε αυτοκινητόδρομους με διόδια, δημιουργώντας νέα μονοπώλια που εκτινάσσουν το κόστος χρήσης τους. Μέχρι πόσο όμως αυτός ο κεντρικός σχεδιασμός υπό τη σημαία της ελεύθερης αγοράς θα είναι χωρίς έλεγχο τιμών και προστασία των καταναλωτών?
  • Η Ισλανδία καθυστερημένα αποφάσισε ότι ήταν λάθος να στηρίξει τράπεζες εγχώριων ολιγαρχικών και προσφέρει ένα άλλο μοντέλο για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πράξει. Η ευρωζώνη έχει δύο εύλογες επιλογές: να πάει προς μια στενότερη ένωση ή προς την μερική διάλυση. Χωρίς μια κοινή ένωση να βασίζεται στην αμοιβαία υποστήριξη στο πλαίσιο της μικτής οικονομίας, η ΕΚΤ σίγουρα αναρωτιέται: οι Έλληνες είναι τόσο ανόητοι?

"Ορφέας" Νίκος Αλεξίου

Στην Πλατεία του Χρόνου
κυλούσε αργά αργά
η μικρή μπάλα
και χωρίς να ξέρει κανείς
κατέβηκε
από μια μικρή τρύπα στον ουρανό
σαν κόκκινο σύννεφο
ο ματωμένος σκύλος
την έκανε κομμάτια.

Γεμίζει τρόμο
η απόγυμνη πόλη.


16/6/2011        Στρατηγική για την Πέμπτη (όχι Τρίτη λόγω ασθένειας) 16/6/2011
Όσο περιμένουμε τόσο βελτιώνονται οι συνθήκες εισόδου στην αγορά, σε ακόμη χαμηλότερες τιμές, ενώ το πρώτο σήμα του ΓΔ θα δοθεί μετά τις 1330 μονάδες.

ΤΑΚΤΙΚΗ:
  1. Μακριά από τράπεζες…
  2. Κοιτάμε ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕΚ, ΔΕΗ και ΤΤ ως εξαίρεση.  
  3. Κοιτάξτε το σήμα αγοράς που δόθηκε απ’ το φυσικό αέριο στις 10 Μαΐου, η συνέχεια αναμένεται ανάλογη.


No comments:

Post a Comment

i-ACT side of life !!! /// i-ACT side of creation !!!