Monday, May 30, 2011

Ζωή σου είναι ό, τι έδωσες / Τούτο το κενό είναι ό, τι έδωσες / Το άσπρο χαρτί. "Θερινό Ηλιοστάσι" Γ. Σεφέρης

31/5/2011        Local
΄΄…κάθε δισταγμός επίλυσης του δημοσιονομικού κοστίζει οικονομικά και κοινωνικά…΄΄ Γιούνκερ.
«…αν ατενίζεις για πολύ την άβυσσο, η άβυσσος θα σε καταπιεί…» Νίτσε.
            Ο πρωθυπουργός, ως γνήσιο παιδί δυτικού τύπου marketing, αδυνατεί να λύσει ένα πρόβλημα στο οποίο ο ίδιος έχει θυσιάσει πολλά λόγια… Αυτός με το παπαδοπαίδι του –Παπακωνσταντίνου- επέλεξαν τα νούμερα και τους στόχους… γνήσιοι υπηρέτες της Αλογοσκούφειας τακτικής… (αυξάνουμε το έλλειμμα στα επουράνια για να φανεί ότι κάτι κάναμε του χρόνου…) Τα νούμερα που οι ίδιοι υποσχέθηκαν για το α’ τρίμηνο του 2011 ήταν 1,5% συρρίκνωση και το κατάφεραν επί 3 δηλαδή 4,6%. Πέτυχαν έτσι επιπλέον συρρίκνωση 3,1%, 200% μεγαλύτερη απ’ τον στόχο τους!!! Αξίζουν την αγάπη μας και αυτοί και ο Μπούλης (για να μην ξεχνιόμαστε), στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και οδήγησαν την ελλάδα μια ώρα αρχύτερα στην αναγέννηση.
            …σαρκάζοντας τη φράση του Α. Διάκου «…καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια ελεύθερη ζωή…» τους οφείλουμε το δίκαιον του αγώνα τους.          
            Η Ελλάδα κινδυνεύει με αποπομπή από την ευρωζώνη... ένα βαρβάτο ψέμα…
            Αν τέτοια σενάρια συζητούνται στις Βρυξέλλες, αποδεικνύει την χαμηλή ποιότητα στο κέντρο λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Η μόνη περίπτωση που υπάρχει για να βγούμε από την ευρωζώνη είναι να το κάνουμε μόνοι μας, υπό ασφυκτική πίεση… τότε το € θα πάψει να υπάρχει εντός ολίγων ημερών.- Πως?
Γι’ αποφυγή κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Γερμανία πρέπει να διασώσει την ΕΚΤ (200 δις δημόσιο και ιδιωτικό χρέος) και τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες (60δις) και κυρίως να διαθέσει κοντά στο 1τρις ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αφού οι ροές πίστωσης θα έχουν κοπεί… όμως η συνέχεια είναι επώδυνη….
Η πιστωτική κρίση θα οδηγήσει σε υποτροπή την Ιρλανδία και Πορτογαλία και οι πολίτες φοβούμενοι την ελληνική τραγωδία θα ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία γι ασφάλεια…
…όταν δε αποφασίσουν να μπουν αγορές στο παιχνίδι…      τότε ξεκινάνε οι κωλοκαθιές!!!
…άνοδο σε spreads(φοβούμενοι κούρεμα ομολόγων) με απογείωση των επιτοκίων δανεισμού και στα επόμενα θύματα-χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο)…  και τώρα απαιτείται ακόμη 1 τρις
για να σωθεί η ευρωζώνη… Τότε πιθανότερο είναι η εκτύπωση μάρκων… με ουρές στις τράπεζες για να καταθέσουν όσα πιο πολλά € έχουν, γιατί γνωρίζουν ότι θα ανατιμηθούν…
…και η κάθαρση θα έρθει με την μείωση των εξαγωγών και την εκτίναξη της ανεργίας 20% +
Συμπέρασμα από μια κρίση ρευστότητας, θα οδηγηθούμε στο παράδοξο του Keynes ¨ο ιδιωτικός τομέας να ξοδεύει λιγότερα και να αποταμιεύει περισσότερα¨
                        Global
            Συνήθως είναι εξαιρετικά απογοητευτικό το να εκθέτεις επενδυτικές στρατηγικές σ’ ένα εκ φύσεως ακατάδεκτο ακροατήριο για ορθολογική σκέψη. Με τον καιρό όμως μαθαίνεις ό,τι η προσέγγιση που χρειάζεται για να σχηματίζουν μια εικόνα για τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις της αγοράς, απλώς δεν συμβιβάζεται με την εφήμερη αντίληψη του κοινού ανθρώπου. Σπάνια συντονίζονται αυτές οι διαφορετικές λογικές. Το ενδιαφέρον είναι πως οι άνθρωποι γενικά δεν φαίνεται να μαθαίνουν από τα λάθη τους στην αγορά.
            Τον Ιούλιο του 2008 θα θυμάστε πολύ καλά το μαέστρο της βλακείας που διέκοψε τις διακοπές του για να αυξήσει τα επιτόκια λόγω πληθωριστικού φόβου. Μέσω τηλεδιάσκεψης τότε η ΕΚΤ –μίλα μου βρώμικα- έκανε το απίστευτο… και κανείς Ευρωπαίος δεν διαμαρτυρήθηκε… καμία ένωση καταναλωτών-δανειστών δεν το κυνήγησε… Τον Μάιο του 2011 με μια παρόμοια ρύθμιση και ρητορική αντιμετώπισης δυσάρεστων οικονομικών επιπτώσεων έκαναν το ίδιο λάθος. Οι Ευρωπαίοι πάλι αγέρωχοι, γουστάρουν τα ίδια λάθη, λέγε με βίτσιο. Τα γεγονότα όμως δείχνουν μια απολύτως προβλέψιμη κατάσταση, εκθέτοντας  την υστερία της ΕΚΤ.
            Σίγουρα όλο και κάτι θα μάθουμε, για μια ακόμη φορά, τόσο οι σχολιαστές όσο και οι οικονομολόγοι. Το να μαθαίνεις όμως ένα λαό με τραυματικές εμπειρίες δεν είναι το σωστή πρακτική. Ο στοιχειώδης πολιτισμός μας, επιβάλει ένα ήθος αποφυγής άσκοπων αντιδράσεων. Είναι φρονιμότερο να μην αναστατώνονται οι άνθρωποι μ’ έναν αντισυμβατικό τρόπο από σαθρά φαινοτυπικά ερεθίσματα, που στο τέλος εκποιούν την προϋπάρχουσα κοινωνική σοφία.
            Η κοινωνική δικαιοσύνη στοχεύει την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του κοινού. Όταν πουλάς φόβο τότε το κοινωνικό δίκτυο έχει αφεθεί σε πρακτικές χειραγώγησης και φασισμού. Κρίσιμες κοινωνικές ομάδες και ανειδίκευτοι άνθρωποι παίρνουν λάθος αποφάσεις και καταλήγουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Πολλοί απ’ αυτούς δεν εκτιμούν τα λάθη τους, αλλά η ΕΚΤ δεν είναι ένας από αυτούς, η ΕΚΤ απαιτείται να έχει μια ικανότητά μετεμπειρική.
            Ποιος όμως αποστερεί αυτήν την ικανότητα? η πλασματική ανωτερότητα ? (ή ο δόλος?)
Μήπως η υψηλή εξειδίκευση στο τέλος υποτιμά τις ικανότητές τους, οδηγώντας σε ψευδείς επιλογές. Η θεωρία λέει ότι η αυτοπεποίθηση, των καθ’ ύλην αρμόδιων ατόμων μπορεί ψευδώς να υποθέσει ότι οι άλλοι έχουν ισοδύναμη κατανόηση. Εν κατακλείδι, η αναποτελεσματικότητα των ανίκανων προέρχεται από ένα σφάλμα σχετικά με τον εαυτό τους, ενώ των ικανών από ένα σφάλμα για τους άλλους.
            …ποιος είπε ότι η σοφία κυβερνά τον κόσμο; (μήπως ο δόλος?) ίσως κάποιος πρέπει να τους ενημερώσει για τους κανόνες των συγγραφέων της αρχαιότητας και την ικανότητα-διορατικότητά τους στις αλληλεπιδράσεις.

Η΄
Τ’ άσπρο χαρτί σκληρός καθρέφτης
επιστρέφει μόνο εκείνο που ήσουν
Ζωή σου είναι ό, τι έδωσες
Τούτο το κενό είναι ό, τι έδωσες
Το άσπρο χαρτί.
                                                            Mallarme
Πάνω στο αδειανό χαρτί που το υπερασπίζεται η λευκότητα
Να δώσουμε νόημα πιο καθαρό στις λέξεις της φυλής


31/5/2011        Στρατηγική για την Τρίτη 31/5/2011
H πτώση του ΓΔ πλησιάζει στο τέλος της και αναμένουμε εντός του Ιουνίου την κάθαρση της ευρωπαϊκής υποκρισίας… στα νέα χαμηλά η κίνηση του χορού προϊδεάζει δημιουργία τελικού πυθμένα…
Οι βραχυπρόθεσμοι μπορούν να επωφεληθούν απ’ τις ευκαιρίες-εταιρείες προς αποκρατικοποίηση ως προοπτική γρήγορης ανοδικής αντίδρασης, αλλά οι μεσοπρόθεσμοι θα πρέπει να περιμένουν τις 1400 μονάδες.  
ΤΑΚΤΙΚΗ:
1.       Μακριά από τράπεζες…
2.       Κοιτάμε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕΚ, ΤΙΤΚ, ΔΕΗ και ΤΤ ως εξαίρεση.  
3.       Μετοχές με τιμή μικρότερη απ’ το 60% της λογιστικής αξίας της εταιρίας, P/E < 7 και μερισματική απόδοση > 6%.
4.       Σε πρωινό άνοιγμα μεγαλύτερο του -2% αγοράζουμε υπερπουλημένους τίτλους του Μαΐου, σύμφωνα με την αναφορά Νο 2.

No comments:

Post a Comment

i-ACT side of life !!! /// i-ACT side of creation !!!