Monday, May 24, 2010

Δεν είναι καιρός για θέρισμα, είναι καιρός να σπείρουμε...

25/5/2010 Γεώργιος Σουρής – Φασουλής Φιλόσοφος

3. Έκλαψα το ματρύριον εκείνου του τρελλού,

του Προμηθέως, πούφερε ’στον κόσμο τόσαις λύπαις,

δάσκαλοι τον εκύκλωναν παυμένοι προ πολλού

κι’ έτρωγαν τα σηκότια του σαν πεινασμένοι γύπες.

Και τρώγοντάς τα λαίμαργα δεν έπαυαν να λένε:

»γιατί να κλέψης τουρανού το πυρ, καταραμένε;

τι διάβολο σου ’κάπνισε σοφία να μας δώσης;

ας είχαμε να ’τρώγαμε κι’ ας έλειπαν η γνώσεις.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Βουλή 20 Δεκεμβρίου 2008. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος έλεγε: «Το θέμα δεν είναι αν θα μπούμε σε διαδικασία διεθνούς οικονομικού ελέγχου. Επειδή δεν διαβλέπω αυτήν τη στιγμή, σε μία χώρα η οποία είναι ξεστρατισμένη με την έννοια της απορρύθμισης και σε μια χώρα αποσταθεροποιημένη, ότι μπορεί να αντιμετωπίσει άνετα το πρόβλημα της σταθεροποίησης της οικονομίας της και των άλλων θεσμικών παραμέτρων, εγώ θα έλεγα μήπως, στην κατάσταση που είμαστε, εμείς να επιζητήσουμε έναν διεθνή οικονομικό έλεγχο, αναλαμβάνοντας ως πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πνευματική ελίτ της χώρας να γίνει από άλλους εκείνο το οποίο έχουμε εμείς ως μέγα χρέος. Αυτό είναι ένας βαθύς προβληματισμός διότι, κύριοι, η κρίση είναι προ των πυλών. Ο Αννίβας είναι ante portas και έχει σημασία να σωθεί η πόλη, η Ρώμη και όχι οι Καίσαρες ούτε οι Συγκλητικοί». Και ο Big George “έστειλε” σπίτι του τον Παπαδόπουλο, ισχυριζόμενος μετωνυμικά «κουτοί» υπάρχουν (κατά το λεφτά υπάρχουν). Η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή ήξερε ότι η Eλλάδα τους κοροϊδεύει χωρίς να προσαρμόζεται στις επιταγές της ONE και επιθυμούσαν μια λύση ΔΝΤ, ώστε να φύγει η έννοια της ελληνικής οικονομίας απ’ το κεφάλι τους.

Στα δελτία των οκτώ όλα ήταν υπέροχα... KOYBENTA για το γεγονός. Οι ιπποπόταμοι μπορούσαν να κυλιούνται στη λάσπη της διαπλοκής και οι εφημερίδες να συνεχίσουν να δίνουν δωρεάν DVD. Όλα αγγελικά πλασμένα τώρα κάαααθεσαι να βλέπεις… άπειρες ώρες τηλεθέασης… (αυτό πριμοδοτείται για προσλήψεις στο δημόσιο).

ΣΗΜΕΡΑ

«Οι επενδυτές που επιδιώκουν ν’ αποφύγουν τις σκοτούρες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με κάποιον που προσπαθεί να αποφύγει τα αφροδίσια νοσήματα… Δεν έχει μόνο σημασία με ποιους κοιμάται ο ίδιος, αλλά και με ποιους κοιμούνται εκείνοι.» Ουόρεν Μπάφετ 2009

Ο φόβος φυλάει τα έρημα λέει η λαϊκή παροιμία, αλλά διασπείροντας τον ατομικό φόβο μέσω των κοινωνικών δικτύων, επιδεινώνεται το πρόβλημα και ωθεί στον πανικό.

Ο οικονομικός πανικός προκαλείται απ’ την εξάπλωση των αρνητικών συναισθημάτων και την έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης που οδηγεί αναπόφευκτα σε κινήσεις κοπαδιού. Δυστυχώς όμως τα κοπάδια είναι συνήθως τυφλά και ακόμη χειρότερα οδηγούνται από τυφλούς. Έτσι η ευγενής φιλοδοξία της λαϊκής σοφίας του πλήθους μετατρέπεται εύκολα σε μωρία και οικονομικό μαρασμό.

Οι επενδυτικές μας επιλογές, μοιάζουν με τις πολιτισμικές επιλογές. Οι πολιτισμικές μας επιλογές σ’ ένα μέτριο τραγούδι μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται άσχετο με την κοινωνική πορεία. Όταν όμως αυτό αποκτά μαζικότητα ωθεί σε επιτυχία και κάνει έναν ασήμαντο τραγουδιστή είδωλο. Αυτό συμβαίνει γιατί παρασυρόμαστε απ’ την τάση μας να θέλουμε ότι θέλουν οι άλλοι. Αν δε στη θέση του μέτριου τραγουδιού-τραγουδιστή βάλουμε ένα δίπολο π.χ. Πανιά-Λιακόπουλο κλπ απορώ πως βρίσκει ακόμη σωσίβια και επιπλέει αυτή η χώρα. Τα κλειστά συστήματα ΜΜΕ-κόμματα-παραπαιδεία-κλεστά επαγγέλματα, αυτοκαταστρέφονται απ’ τα κοινά τους γονίδια.

Σε αντιδιαστολή τα ανοικτά συστήματα αγοράς-πολιτικής ωθούν στην πρόοδο τις αγορές, τις τέχνες, τον πολιτισμό και τον πλούτο. Για να αποδώσουν αυτά χρειάζονται σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας, ενώ η θετική ανάδραση ανοίγει θυρίδες κοινωνικής πίστωσης και ευμάρειας.

Θεμέλιος λίθος αυτής της δομής είναι το άτομο, μετά το εμείς και στο τέλος το όλον. Η επιλογή να ξεχάσουμε τις αντιδικίες και να χτίσουμε ότι μπορεί ο καθένας θα συμβάλλει στην πολιτική ανέλιξη του τόπου.

Υ.Γ.

A. Ο κ. Κώστας Καραμανλής ως «καταλληλότερος πρωθυπουργός» με τις δύο διαδοχικές κυβερνήσεις του συνέβαλε χρονικά στην αντίληψη της πραγματικότητας (δεν είναι ειρωνικό, είχε και ο Καραμανλής τα καλά του). Μας οδήγησε μια ώρα αρχύτερα στην πτώχευση, αναγκάζοντάς μας να γυρίσουμε πλευρό.

B. Η αλήθεια να λέγεται πτωχεύσαμε ανέμελα, μέσα στον ρομαντισμό της κομματοκρατίας, το ερώτημα είναι: ξυπνήσαμε ή θέλουμε ακόμη νανούρισμα?

Focus Local i-n new opportunities!!!

25/5/2010 Στρατηγική για την Τρίτη 25/5/2010

Ο χρόνος για ανοδική αντίδραση τελειώνει και το ΧΑΑ εξακολουθεί να βρίσκεται γύρω απ’ τις 1600 μονάδες στα χαμηλά έτους. Αυτό αποτελεί ιδανική ευκαιρία αγορών για bottom fishing. Eμείς προσπαθούμε να κερδίσουμε απ’ τις ανοδικές αντιδράσεις του σε επιμέρους τίτλους που ξεπουλιούνται σε χαμηλές τιμές.

Στην πρώτη ανοδική αντίδραση τουλάχιστον 1,5% του ΓΔ, μπορούμε να κάνουμε κάποιες τοποθετήσεις μέχρι το 15% του κεφαλαίου μας με υψηλό ρίσκο.

H επιθετική κερδοσκοπική τακτική υψηλού ρίσκου μπορεί να προσεγγίσει μετοχές που έχουν υποστεί διανομές (υψηλές πωλήσεις με μεγάλη πτώση) ευελπιστώντας σε μια ανοδική αντίδραση. Τέτοιες είναι η ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΟΤΕ ΜΙΓ.

Η ΤΕΝΕΡΓ που αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε κέρδη 12%.

Η αγορά εξακολουθεί να μην προσφέρεται για τοποθετήσεις ακόμη, αλλά αυτό θα αλλάξει σε περίπτωση που διασπάσει ανοδικά την προηγούμενη βάση των 1740 μονάδων. Οι αγορές θα αυξηθούν αν ο ΓΔ διασπάσει μακροχρόνιες αξιόπιστες αντιστάσεις του ΑΚΜΟ200 ή του ΕΚΜΟ(20-55).

Οι αποκλίσεις σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς δείκτες θα συνεχισθούν –με ενδιάμεσες στάσεις- και θα δημιουργούν συνεχώς νέα υψηλά έτους. Παραμένει η μεγάλη καθοδική εικόνα του ΓΔ όπου η πτώση θα επιταχύνει το καθοδικό ρεύμα προς τα επίπεδα των 1457 μονάδων!!! Εντός αυτού του περιθωρίου θα συνεχίσουμε να αναζητάμε ευκαιρίες για γρήγορο trading

ΤΑΚΤΙΚΗ:

1. Εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο για ισχυρή ανοδική αντίδραση μέχρι τις 2000 μονάδες αλλά θα κριθεί από πολλά ενδιάμεσα επίπεδα ρευστοποιήσεων.

2. Ο ΓΔ συνεχίζει να βρίσκεται σε υπερπωλημένα επίπεδα τιμών.

3. Για το € δίναμε downside targets exist at 1.2190 and 1.2060 και όταν βρέθηκε σ’ αυτά τα επίπεδα αντέδρασε προς το 1,25.

No comments:

Post a Comment

i-ACT side of life !!! /// i-ACT side of creation !!!